Kemény kritikát fogalmazott meg egy nagy zsidó szervezet a berlini zsidó múzeummal szemben, mert annak vezetése támogatja az Izrael-ellenes BDS-mozgalmat.

A német zsidók ernyőszervezete, a csaknem 100 ezer tagot képviselő Zentralrat der Juden in Deutschland szerint a berlini zsidó múzeum „teljesen elvesztette a kontrollt”. Még azon is el kellene gondolkodni, hogy egyáltalán a „zsidó” jelző használható-e rájuk – írják. A tanács szerint a múzeum vezetése elveszítette a német zsidó közösség bizalmát – derül ki a jpost.com cikkéből.

A megfogalmazott kritikában egyben felvetik Peter Schafer ügyvezető-igazgató alkalmasságának kérdését is, illetve nehezményezik, hogy a kulturális kormányzat nem lép fel a múzeum és annak nem zsidó igazgatója, valamint munkatársainak tevékenységével szemben, amely a zsidó szervezet szerint Izrael-ellenes propagandát és az iráni rezsim támogatását jelenti.

A Zentralrat der Juden in Deutschland véleményét osztja Richard Grenell az Egyesült Államok berlini nagykövete is. A múzeum vezetősége legutóbb egy olyan megnyilvánulás mellett állt ki, ami a BDS-mozgalom ellen hozott szövetségi parlamenti határozatok visszavonását követelte. Az állami támogatású múzeum szereptévesztése miatt tartományi német politikusok is felszólaltak – derül ki a cikkéből.

Az intézmény szóvivője Katharina Schmidt-Narischkin nem árulta el, hogy konkrétan ki írta a BDS-t támogató üzenetet a Twitteren, de kiállt a tartalma mellett. Peter Schafer igazgató márciusban vendégül látott az általa vezetett intézményben egy iráni diplomatát, ami szintén nagy felháborodást váltott ki.

zsido.com

Kép: jpost.com

Megszakítás