A chilei elnökválasztás egyik indulója azzal kampányolt, hogy a zsidók veszélyt jelentenek a világbékére, és az arabok túlélését is veszélyeztetik.

Eduardo Artes, akit a Chilei Kommunista Párt vezetőjeként a baloldali Patrióta Unió jelölt az elnöki tisztségre, kijelentette, hogy megválasztása esetén újraértékeli a Chile és Izrael közötti diplomáciai kapcsolatot. Az arab államok szóhasználatával élve így fogalmazott: “Az izraeli cionista entitás és Chile között jelenleg érvényben lévő katonai, rendőrségi, gazdasági és kulturális szerződéseket felül kell vizsgálni egy hazafias és a nép támogatását élvező új kormány esetén, mert a jelenlegi helyzet egyértelműen csorbítja országunk függetlenségét. A cionista entitással való kapcsolatunk átértékelése azért is szükséges, mert az jelenleg veszélyt jelent a világbékére és különösen a közel-keleti arab népek, köztük a palesztinok túlélésére.”

Artes már korábban is népirtással és etnikai tisztogatással vádolta a zsidó államot, és többször mutatkozott palesztin zászlóval a kezében.

Chilében termékeny talajra hullanak ezek a szavak, mert ebben az országban él a Szentföldről kivándorolt arabok legnagyobb közössége, illetve a második világháború után számos egykori náci is itt talált új hazára. Chilében 15 ezer zsidó él, a magukat palesztinnak vallók száma meghaladja a 300 ezret.

A Palesztin Federáció áprilisban megfenyegette az ország zsidó közösségeit összefogó ernyőszervezetet, amiért az üdvözölte az izraeli kormány BDS-aktivisták belépését megtiltó határozatát. Februárban egy izraeli turistacsoportot zavartak el egy nemzeti parkból, és egy kormánytisztviselő az izraeliek kitiltását kezdeményezte a chilei szállodákból. Januárban egy izraeli zászlót ábrázoló pólót viselő fiatalt támadtak és sebesítettek meg neonácik Santiagóban. Tavaly novemberben a nagykövetfeleségek találkozóján nyilvánították nemkívánatos személyiségnek az izraeli nagykövet feleségét a szervezők. Ezt azzal indokolták, hogy a rendezvények otthont adó klub palesztin tulajdonban van.

A gyűlöltkeltő kampány végül nem érte el a célját. A november 19-én megtartott voksoláson Artes mindössze 0,51%-ot kapott, így nem került be a második fordulóba, ahol a jelenlegi elnök, a jobboldali Sebastian Piñera győzelme várható.

zsido.com

Forrás: Arutz7