A Kneszet egyik bizottsága arra kérte az izraeli kormányt, hogy szintén tegye meg a lépést az örmény áldozatok emlékére.

 

“Erkölcsi kötelességünk, hogy elismerjük az örmény nép elleni holokausztot” – jelentette ki Yaakov Margi, az izraeli Oktatásért, Kultúráért és Sportért felelős Bizottság elnöke azt követően, hogy a szervezet hivatalosan is népirtásnak nevezte az 1915 és 1917 közötti tömegmészárlást.

A Kneszet szóvivője, Yuli Edelstein júliusban kezdeményezte, hogy a zsidó állam vezetői ismerjék el a genocídiumot, amely során becslések szerint 1.5 millió örmény származású személyt gyilkoltak meg száz éve az Oszmán Birodalomban.

“A Kneszetnek és az államfőnek el kell ismernie a népünk ellen elkövetett népirtást” – hangsúlyozta Georgette Avakian, a jeruzsálemi Örmény Nemzeti Bizottság elnöke a parlament tagjainak mondott beszédében. A vezető emlékeztetett: a világon számos országgyűlés és összesen 31 ország már megtette a lépést.

Tekintettel arra, hogy az örmények ellen elkövetett népirtást Törökország a mai napig nem hajlandó elismerni – és a múlt hónapban megkötött török-izraeli egyezménytől többen a két ország diplomáciai közeledésére számítanak – kérdéses, hogy a zsidó állam kormánya megfelelőnek tartja-e a pillanatot arra, hogy napirendre az ügyet – írja az Algemeiner.

 

zsido.com

 

 

Kép forrása: Times of Israel