A vidéki zsidóság újjászületése jegyében Miskolcon klezmer zenekar alakult. Szurasenkó Dániellel, az együttes alapítójával beszélgetünk zenéről, a helyi zsidó közösségről és a zenekar terveiről.

Hogyan született meg az ötlet a Miskolc Klezmer Band megalapításáról? Miért pont zsidó zenével foglalkoztok?

Szükségesnek éreztük, hogy Észak-Magyarországon, ahol a zsidóság komoly történelemmel büszkélkedhet (pl. Bodrogkeresztúr, Miskolc), alapítsunk egy ilyen együttest. Miskolcon volt az ország egyik legnagyobb létszámú zsidó hitközsége annak idején. Zsinagógák, fürdő, rengeteg üzlet működött. Úgy éreztük, hogy óriási igény van a klezmer zenére itt. Az emberek szeretik azt, ha valami mély lelkületű, szellemi tartalommal teli, ugyanakkor szórakoztat is.

Számomra rendkívül fontosak a gyökerek. Fontos tudnia az embernek, honnan jött, kik az ősei. Így vagyok ezzel én is. A klezmer zene olyan, mint a zsidók történelme. Olykor sír, olykor vidám. Mélységeket és magasságokat ölel át egy-egy darab, melyeket a fantasztikus kollégákkal sikerül megszólaltatnunk és továbbítani az üzeneteket a publikum felé.

Az együttes alapításakor tűztetek ki speciális célt a zenélésen túl?

Kiemelkedő célkitűzésünk, hogy népszerűsítsük a klezmer zene mellett a zsidó kultúrát, hagyományokat. Tudjuk, hogy a fiatalok megszólítása talán a legnehezebb. Ennek a műfajnak az energiája, temperamentuma lehetőség arra, hogy nyissunk a legfiatalabb generációk felé.

Milyen kötődésed van a zenéhez? Hol tanultál zenét? Volt-e már zenekarod?

6 éves korom óta tanulok zenét, a legjobb tanároknál volt lehetőségem erre. Mindig is fontos szerepet töltött be az életemben, maradandót szerettem volna alkotni. Volt több zenekarom, elsősorban barokk stílusban. A legelső zenekaromat, melyet 14 évesen alapítottam L’abbraccio della Musica néven ismerhették sokan. Fiatalokból álló csapat volt, nagyon szerettem velük dolgozni. Jelenleg is több együttes művészeti vezetője és tagja vagyok, az Il Temperamenti, a virDUOso, a Con Bravura és természetesen a Miskolc Klezmer Band. Széles a paletta, hiszen az 1700-as évek muzsikájától napjaink zenéjéig más-más stílust képviselünk.

Mekkora közönsége van egy klezmer zenekarnak Miskolcon? Helyben akartok főleg játszani vagy országos ismertségre törtök?

Óriási az igény, folyamatosan – napi szinten jönnek a visszajelzések, hogy szeretnének jönni és kapjuk a kérdéseket: “Mikor lesz már koncert?” Az emberek ki vannak éhezve a minőségi muzsikára, arra, hogy szórakozzanak és el tudják felejteni a mindennapi problémákat, egy kicsit el tudjanak lazulni és csupán a zenére koncentráljanak. Mindezt szeretnénk az országban mindenhol megvalósítani, így célunk az országos hírnév, de folyamatban van több környező ország – pl. Ukrajna, Szlovákia, Románia más-más klezmer együtteseivel való együttműködés megkötése is.

A zsidóságban csak a zene érdekel titeket vagy a vallásos élet is?

Kollégáim muzsikusok. Kiváló, remek művészek. Az együttesben rajtam kívül egy zsidó származású tag játszik. Személy szerint engem érdekel a vallásos élet. Már járok héber órákra, és részt veszek a helyi rabbi, Yehoshua Fuchs kabbala óráin is, valamint minden ünnepi alkalmon. Szeretnék minél többet tudni a zsidó vallásról, a hagyományokról, az egykori Bölcsek tiszteletéről.

Yehoshua Fuchs rabbival

Mivel foglalkozol a civil életben?

Főállású zenész, rendezvényszervező vagyok, de mindemellett megtiszteltetés, hogy a Chabad miskolci csapatában dolgozhatom, és szervezhetjük együtt a lelkes érdeklődőknek a színesebbnél-színesebb programokat.

Milyen a zsidó közösség élete Miskolcon? Hogyan látod magatokat ebben a közösségben?

Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy FANTASZTIKUS! Óriási növekedést tapasztalunk, igaz, mindannyian sokat teszünk azért, hogy eredményessé váljon egy-egy alkalom. Sikerült felkutatni sok-sok zsidó embert, akik örömmel jönnek a héber órákra, a női alkalmakra, a kabbala órákra és az ünnepi, közösségi programokra is. A közösségben és az EMIH-ben otthonra találtam, olyan érzésem van, mint amikor az ember hosszú ideig keres valamit, és érzi, hogy rátalált. Az EMIH számomra több, mint egy munka. BARÁTOK, KÖZÖSSÉG, CSALÁD ÉS KIHÍVÁS! Csupa-csupa nagy betűvel 🙂 !

Köves Slomó rabbival

Mikor lehet titeket legközelebb hallani?

Első nagy koncertünket 2017. június 29-én tartjuk Miskolcon, a Népkerti Vigadóban 18:00-tól. Itt bemutatkozik a Miskolc Klezmer Band egy másfél órás műsorral, ami számos meglepetést tartogat a közönségnek! Ezúton köszönjük Köves Slomó vezető rabbinak azt, hogy ő lesz az est Fővédnöke! Továbbá köszönet az EMIH összes munkatársának, akik lelkiismeretesen dolgoznak azon, hogy jobbnál-jobb programokat valósítsanak meg, köztük a Miskolc Klezmer Band premier koncertjét!