A nyolctagú – többségében izraeli és német tagokból álló – nemzetközi szakértői bizottság azt vizsgálja majd, hogy mi történt a mészárlás előtt, alatt és után, olvasható a Neokohn oldalán.

Az 1972-es müncheni olimpia elleni támadás felülvizsgálatára létrehozott történészekből álló testület megkezdte hároméves küldetését, hogy megvizsgálja, mi történt a mészárlás előtt, alatt és után – közölte Berlin kedden.

A német belügyminisztérium áprilisban nevezte ki a nyolctagú – többségében izraeli és német tagokból álló – nemzetközi szakértői bizottságot a palesztin terroristák által meggyilkolt 11 izraeli sportoló hozzátartozóival tavaly kötött megállapodás részeként.

A testület berlini ülésén Nancy Faeser német belügyminiszter ígéretet tett arra, hogy

„végre alaposan és átláthatóan kivizsgálják a szörnyű támadás körüli eseményeket”

– jelentette az AP News.

„A kutatási eredményeknek választ kell adniuk a sok megoldatlan kérdésre, olyan válaszokat, amelyekkel a német kormány több mint 50 éve tartozik az áldozatok családtagjainak és a nyilvánosságnak”

– mondta, hozzátéve, hogy „rendszeres publikációk és rendezvények” lesznek.

1972. szeptember 5-én a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorcsoport nyolc fegyverese berontott az izraeli csapat lakására az olimpiai faluban, kettőt lelőttek, kilencet pedig túszul ejtettek. A nyugat-német rendőrség egy katasztrofális kimenetelű mentőakcióval válaszolt, amelyben mind a kilenc túsz, valamint a nyolc túszejtőből öt, és egy német rendőr meghalt.

A pusztítás ellenére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptember 6-án reggel bejelentette, hogy a játékokat megtartják.

2022 szeptemberében Frank-Walter Steinmeier német elnök bocsánatot kért a támadás előtti, alatti és utáni többszörös német mulasztásokért, amikor izraeli kollégájához, Isaac Herzoghoz és a megölt sportolók hozzátartozóihoz csatlakozott az 50. évforduló alkalmából rendezett ünnepségen. Németország beleegyezett abba is, hogy 30 millió dollárral kártalanítja a hozzátartozókat, miután azok az esemény bojkottjával fenyegetőztek.

 

Megszakítás