A művet három izraeli énekes előadásában, három különböző nyelven vették fel.

„Közülük utolsóként állok itt, mégis mindannyian bennem élnek” – hangzik el a dalban, melyet az idei Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából készítettek. A dalt január 27-én az Egyesült Nemzetek Szervezete által tartott hivatalos megemlékezésen adják majd elő, három izraeli énekes közreműködésével – olvasható az Arutz Sheva honlapján.

A művészek – Amir Benayoun, David D’or and Miri Mesika – angol, héber és arab nyelven éneklik el a dalt, melynek zenéjét Amir Benayoun szerezte. „Az utolsó túlélő” című ének szövegét Moshe Klughaupt írta, aki a holokauszt túlélőinek rohamosan csökkenő számára szerette volna felhívni a figyelmet.

„Izraelben naponta 40 holokauszt túlélő hal meg, és a dal az ő bizonyságukat mutatja be – sosem szabad abbahagyni a történetek elmesélését. A szöveg megírása közben elképzeltem egy szituációt arról, hogy pár év múlva egyetlen zsidó marad, aki átélte a holokausztot, és a dal róla szól, az utolsó túlélőről” – mondta Klughaupt.

Az ENSZ hivatalos megemlékezésén a túlélők mellett több Világ Igaza díjjal kitüntetett személy is részt vesz, hogy Auschwitz felszabadítása mellett az Élet Menete Alapítvány megalapításának 30. évfordulójáról is megemlékezzenek.

Az emléknapra készült dal ezen a linken hallgatható meg.

zsido.com