Az egyszerű emberek számára is elérthetővé tette a Talmudot – mondta az orosz főrabbi Steinsaltz rabbi elismeréseként.

1989-ben Adin Even-Israel Steinsaltz rabbi megalapította az első jesivát az egykori Szovjetunió területén. 30 évvel később csaknem kétezer ember gyűlt össze Moszkvában, hogy kitüntetésben részesítsék a ma 81 éves szellemi vezetőt.

Az eseményen megjelent Izrael természetvédelmi ügyekért felelős minisztere, Ze’ev Elkin is. Az ukrán születésű politikus egykor maga is részt vett Steinsaltz rabbi óráin, mielőtt 1990-ben alijázott.

„Én ugyan nem Moszkvában éltem, de amikor csak látogatást tettem a városban 1989-ben és 1990-ben, mindig elmentem a jesivába” – idézte fel személyes élményeit az izraeli miniszter. „Számomra ez az orosz intézmény egy igazi otthont jelentett” – tette hozzá.

Steinsaltz rabbi a kommunista időkben elsőként alapított olyan zsidó oktatási intézményt, amit az akkori szovjet államhatalom is elismert – írta a The Jerusalem Post. Kiemelkedő munkáját Berel Lazar orosz főrabbi is méltatta a moszkvai ünnepségen.

„Ő volt az első, aki az utcáról érkező, egyszerű emberek előtt is az ajtót nyitott, hogy elérhetővé tegye számukra a zsidó ismereteket” – hangsúlyozta a főrabbi. „A legmélyebb köszönetünk illeti őt” – tette hozzá az elismeréséhez.

Limmud FSU Moscow 2019 – Honouring Rabbi Steinsaltz in Moscow

Limmud FSU Moscow 2019 – Honouring Rabbi Steinsaltz in Moscow

 

zsido.com

 

Kép forrása: The Times of Israel

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

Megszakítás