Arany-, ezüst- és bronzérmet is nyert a gimnazistákból álló izraeli csapat a XX. Ázsiai Fizikai Olimpián (APHO), melyet május 5. és 13. között tartottak az ausztráliai Adelaide-ben. A tornán 25 ország 200 képviselője vett részt.

A verseny két, öt óra hosszú, egyetemi szintű vizsgából állt. Az első elméleti kérdéseket boncolgatott, a második egy kísérlet megtervezését kérte. A témák között szerepelt a röntgensugárzás, a feketelyukak elmélete, a mágneses folyadékok viselkedése és a kvantumszámítógépek működése.

Az aranyérmet és az összesített verseny negyedik helyét Áviv Tilliner nyerte. Ejál Walach kapta az ezüstérmet és Erán Man a bronzérmet. Omri Ráávád dicsérő oklevelet kapott.

A versenyfeladatok mellett a fiatal tudósok számára számos közösségi programot, kirándulást, szórakozási lehetőséget biztosítottak, hogy jó kapcsolat alakuljon ki a különböző országokból érkezett résztvevők között, melyet a későbbi tudományos munkában is kamatoztathatnak.

Az izraeli csapat az Oktatási Minisztérium által működtetett Jövő Tudósai Központban készült a megmérettetésre olyan felkészítő tanárok segítségével, akik korábban szintén indultak az Ázsiai Fizikai Olimpián.

A fiatal fizikusok legközelebb Izraelben mérhetik össze tudásukat, mert a zsidó államban rendezik meg ez év júliusában a Nemzetközi Fizikai Olimpiát (IPHO), melyre 80 országból érkeznek résztvevők.

zsido.com

Forrás: JPost