A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) bejelentette, hogy az izraeli versenyzők elleni diszkriminációja miatt megvonták a rendezési jogot Szaúd-Arábiától.

Rijádban e hónapban rendeztek volna jelentős sakkversenyt, de mivel nem fogadnak sportokat a zsidó államból, így vissza kellett lépniük a házigazda szerepétől. Bár Izrael és Szaúd-Arábia viszonya az Irán jelentette fenyegetés miatt sokat javult a közelmúltban, a két ország között nincs diplomáciai kapcsolat.

Az izraeli sakkozók az elmúlt évben sem vehettek részt a szaúdi megmérettetésen, amiért panaszt tettek a FIDÉ-nél. Panaszukban kiemelték, hogy a szaúdiak diszkriminatív eljárásának tolerálásával a sakkszövetség a saját szabályait szegi meg. A hivatalos FIDE szabályzat így fogalmaz: „Szövetségünk elveti a nemzeti, politikai, faji, vallási és nemi alapon történő hátrányos megkülönböztetést. A Szövetség által szervezett események rendezőinek biztosítaniuk kell a szabad részvételt a Szövetség minden tagja számára”.

Az izraeliek beadványát kiemelten támogatta a Lawfare Project, egy amerikai jogvédő szervezet, mely a zsidó és Izrael-párti csoportok és egyének jogérvényesítéséhez nyújt segítséget.

„Nem ülhettünk ölbe tett kézzel arra várva, hogy a FIDE megteszi a megfelelő lépéseket. Örömmel támogattuk ezt az akciót, melynek célja, hogy a sportolókat ne érhesse hátrányos megkülönböztetés állampolgárságuk miatt. Nehéz elhinni, hogy 2018-ban egy olyan ország, amely ilyen durva diszkriminációt alkalmaz, rendezési jogot kaphat egy nemzetközi versenyre. Üdvözöljük a FIDE döntését, melynek értelmében a tavalyi szégyenletes eset nem ismétlődhet meg” – mondta Brooke Goldstein, a Lawfare Project elnöke.

zsido.com

Forrás: thejc.com

 

Megszakítás