Szolidaritásból több európai ország nagykövete is távolmaradásával tüntetett.

Kitiltották a Chilébe akkreditált izraeli nagykövet feleségét a diplomatafeleségek éves adománygyűjtő báljáról, mert a rendezvénynek egy palesztin tulajdonban lévő helyszín ad otthont. Miután az európai és amerikai diplomaták értesültek az esetről, sokan távolmaradásukkal tüntettek a diszkrimináció ellen.

A rendezvény szervezői a santiagói Club Palestino helyiségét bérelték ki az esemény számára a főváros egyik elegáns negyedében. A tulajdonosok kérésére értesítették az izraeli nagykövet feleségét, hogy nem kívánatos személy náluk. A Cháját házaspár felháborodásának adott hangot, és közölték a Diplomatafeleségek Klubjával, hogy súlyosan megszegték a diplomáciai etikettet. A szervezők feltehetően engedtek az Izrael bojkottját propagáló BDS mozgalom chilei csoportjának, mely – az országban élő jelentős palesztin diaszpóra támogatásának köszönhetően – különösen erős.

A Club Palestino Santiagóban
A Club Palestino Santiagóban
“Ha meginvitálnak, szívesen részt vettünk volna az eseményen. Önök azonban politikai célokra használják fel szervezetüket és a rendezvényt is, mely a chilei szegényeknek gyűjt adományokat.” – írta Cháját a klub vezetőinek.

A vezetőség elnézést kért a nagykövet feleségétől, de azt is közölték, hogy már nem áll módjukban változtatni a helyszínen, így továbbra sem kívánják meghívni. Hozzátették azt is, hogy több diplomata jelezte, hogy az eset miatt ők sem vesznek részt a rendezvényen.

A távolmaradók között van a német nagykövet és felesége, akik feltétlen támogatásukról biztosították a Cháját házaspárt. Azt is elmondták, hogy panaszt emeltek a klub vezetősége ellen, és több európai diplomáciai testületet is értesítették a történtekről. Hasonlóan nyilatkozott az Európai Unió chilei nagykövete és férje is.

A Cháját házaspár
A Cháját házaspár
A Chilében működő diplomáciai testületeknek szóló levelében Eldád Cháját nagykövet a következőket írta: “Politikai indokból történt kizárásunk a hagyományos jótékonysági rendezvényről szöges ellentétben áll az elfogadott diplomáciai normákkal. Akik részt vesznek az eseményen, jelenlétükkel támogatásukat fejezik ki egy olyan klub visszataszító politikai szerepvállalása iránt, melynek alapító okirata szerint politikamentesen, függetlenül és felekezeti elkötelezettség nélkül kellene működnie.”

Az izraeli nagykövet panasszal kíván élni a chilei diplomáciai testületek vezetőjénél, mely tisztséget a Vatikán nagykövete tölti be.  Felvették továbbá a kapcsolatot az ügyben az izraeli külügyminisztériummal is, és levélben tájékoztatta a chilei külügyminisztert a “palesztin vezetés szította szélsőséges tevékenységek negatív következményeiről”.

Forrás: Ynet