A rendelkezés megszegői akár 60 000 forint értékű büntetést is fizethetnek.

Az izraeli társadalom – és az izraeli tengerpartok – jelentős problémái közé tartozik a nagy mennyiségű hulladék, melynek egy jelentős részét az egyszer használatos műanyagok teszik ki. Az izraeli Környezetvédelmi Minisztérium 2005 óta pénzzel jutalmazza a tisztább strandokat, ám a szemét mennyisége még így is hatalmas.

Ejlát városa nemrégiben megtisztította a tengerpartot a szeméttől, most pedig kitiltották a strandokról az egyszer használatos műanyagokat. A tiltó rendelkezést néhány nappal ezelőtt fogadta el az Izrael legdélebbi csücskén fekvő város vezetése. Ennek értelmében tilos az ejláti tengerpartra eldobható, egyszer használatos edényeket, tárolókat stb. vinni, akár műanyagból, akár alumíniumból, kartonból, papírból, vagy más anyagból készültek. Emellett tilos lesz minden egyszer használatos, eldobható termék árusítása a tengerparti éttermekben és kioszkokban.

A tiltást komolyan gondolják: a szabály megszegői 730 sékelig (61 ezer forint) büntethetők.

A helyhatósági rendeletet a Belügyminisztériumnak is el kell fogadnia az életbe lépése előtt. A rendeletbe egyébként nem tartoznak bele az italos üvegek, ezeket továbbra is magunkkal vihetjük az ejláti tengerpartra.

„A terület természeti értékeire, elsősorban a tengerre leselkedő egyik legnagyobb fenyegetést az eldobható termékek képviselik, különösképpen az egyszer használatos műanyagok. Ezek az egészségünkre és a környezetünkre egyaránt komoly veszélyt jelentenek, és nagy mértékben károsítják a városképet, valamint a turizmust.” – áll az indoklásban. A rendelet megfogalmazói azt is hozzátették, hogy az egyszer használatos tárgyak a földön és a vízben „különféle méretű részecskékre töredeznek, melyek károsítják a tengeri és a szárazföldi élővilágot, melynek tagjai a műanyagot és annak maradványait ételnek nézik, vagy belegabalyodnak a maradványokba, így vagy attól pusztulnak el, hogy belső részeik sérülnek, vagy attól, hogy nem tudnak kiszabadulni.”

zsido.com

Forrás: algemeiner