Az egykori amerikai külügyminiszter szerint a zsidó állam létrehozásáról szóló dokumentum a világbékét szolgálta.

„A Balfour-nyilatkozat jelentősége bőven túlmutatott a közvetlen céljain” – hangsúlyozta nemrég közölt írásában Henry Kissinger, az Amerikai Egyesült Államok egykori külügyminisztere. „Egy kiemelkedő világrend alapítódokumentumává vált” – tette hozzá a népszerű Nobel-békedíjas diplomata és politikus, amikor a modern Izrael létrehozásáról szóló levél jelentőségét hangsúlyozta.

Ahogy arról korábbi cíikkünkben írtunk róla, a kulcsfontosságú dokumentum száz éve született, amikor a brit külügyminiszter, Arthur James Balfour 1917. november 2-án országa támogatásáról biztosította a zsidó állam létrehozását célzó kezdeményezéseket. „Őfelsége kormánya jóindulatúlag tekint a zsidó nemzeti haza megteremtésére Palesztinában, és minden tőle telhetőt megtesz e cél elérésének elősegítésére” – szerepelt a levélben.

A dokumentum születésének évfordulója alkalmából Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő nemrég Londonba utazott, ahol Theresa May brit miniszterelnök fogadta. A szigetország vezetője  közölte az izraeli miniszterelnökkel, hogy Nagy-Britannia büszkeséggel és tisztelettel emlékezik meg a Balfour-nyilatkozat századik évfordulójáról, és büszke arra a szerepre, amelyet országa Izrael megteremtésében játszott.

zsido.com

Kép forrása: Algemeiner