Ortodox zsidó lány lett a pingpong bajnok.

A 15 éves Estee Ackerman úgy nőtt fel, mint bármelyik vallásos zsidó gyermek Long Islanden. A hosszú, nyári szombat délutánok fontos eseménye volt számára is a ház alagsorában felállított pingpongasztal meglátogatása, akárcsak a legtöbb szomszédjának. Estee azonban úgy érezte, többre hivatott, elkezdett asztalitenisz klubokba járni és edzővel gyakorolni. Hamarosan versenyekre is benevezett, ahol rendre kiváló eredményeket ért el. Legutóbb öt medállal – köztük két aranyéremmel – tért vissza a Las Vegasban tartott US Open asztalitenisz bajnokságról.

“A pingpongban bárki legyőzhet bárkit. A kosárlabdánál, ha valaki magas, akkor hatalmas előnye van. A pingpong azonban teljesen más. Még az életkor sem számít. Elképesztő élmény, amikor hozzám hasonló tizenévesek vernek meg 30-40 éves, megtermett férfiakat.” – mondta a bajnok.

Estee a Yeshiva University lánygimnáziumában tanul, a New York-i Queensben. Vallásos zsidó lány, ennek megfelelően hosszú szoknyát és blúzt hord. A pingpongasztal mellett ennek sincs jelentősége. “Már meg sem lepődöm, amikor ezt hallom a versenyeken: Hihetetlen, hogy egy 15 éves lány ilyen szinten játszik! De alapvetően nem törődnek az életkorommal, a kemény ellenfélre pedig mindenki számít egy bajnokságon.”

Estee játékszenvedélye akkor kezdődött, amikor édesapja, Glenn egy pingpongasztalt vásárolt, hogy öccsének, Akivának valamilyen fizikai elfoglaltságot biztosítson. “Ösztönös tehetsége van a pingponghoz. Ezen kívül hajlandó keményen edzeni. Szerintem ez még fontosabb, mint a tehetség. Estee képes órákon keresztül folyamatosan gyakorolni.” – mesélte Glenn.

Estee a Las Vegas-i két aranyat az úgynevezett “hardbat” játékban nyerte, amit gumiborítás nélküli ütőkkel játszanak. Eredményével bekerült a legjobb 30 közé a 18 év alattiak kategóriájában.

“Teljesen kikészültem a győztes játszma alatt. Egy olyan nővel játszottam… mintha apám John Mc Enroe-val csapott volna össze.”- emlékezett vissza az aranyérmes.

Estee korábban bekerült az amerikai olimpiai csapat válogatójába is. Tizenhatan küzdöttek három helyért. Ez végül nem sikerült, de reméli, hogy a 2020-as tokiói olimpiára már csapattagként utazhat.

Edzésre Estee-nek csak a hosszú tanítási nap után van lehetősége, és még az iskolai kosárcsapatra is áldoz az idejéből, ott is a legtöbb pontot szerzők között szerepel. Szombatonként és a zsidó ünnepeken természetesen nem jár edzésre. Olyankor a barátnőivel játszik otthonában – teljes sábáti díszben.

“Ha a barátok átjönnek, csak a játék kedvéért pingpongozunk. Nagyon jól szórakozunk közben. Kíváncsi lennék, mennyivel játszanék jobban, ha szombatonként és ünnepnapokon is edzhetnék.”

Glenn azt tervezi, hogy az asztaliteniszt megkedvelteti a zsidó iskolákkal, hogy a sok gyermek által kedvelt hobbiból komoly versenysport válhasson. Kínában ez számít a legnépszerűbb sportnak, de az Egyesült Államokban általában nem tartják túl sokra. “Sokan úgy gondolnak az asztaliteniszre, mint valamilyen komolytalan, gyerekek űzte játékra. Szeretném, ha ez a sport elfoglalná méltó helyét a közgondolkodásban” – mondta Glenn.

Az Ackermann család azt is igyekszik elérni, hogy a bajnokságok szervezői ne tegyenek mérkőzéseket péntek estére, vagy szombatra. Már volt rá példa, hogy Estee-nek vissza kellett lépnie, mert az időpont ütközött a vallási előírásokkal. “Tudtam, hogy ez a nap elérkezik egyszer. Választanom kellett a hitem és a sport között. Tornaruhába öltözni és mérkőzést játszani – ez nem fér bele a szombat szellemiségébe. Isten nem ezt várja tőlem.” – mondta Estee.

A lemondott mérkőzés után számos zsidó közösség – köztük a Chábád mozgalom – elismeréséről biztosította a vallásához hű pingpongozót. Estee zsidó jótékonysági rendezvényeken is játszott, és sorra győzte le az öltönyös-nyakkendős adományozókat.

Esttee legemlékezetesebb meccsét Rafael Nadallal, az egyik legeredményesebb teniszbajnokkal játszotta 11 éves korában. Természetesen azt a mérkőzést is ő nyerte.

“Kicsit meglepődött, amikor meglátott. Nem várta, hogy ez a kis amerikai lány ennyire jól játszik majd. Biztos voltam benne, hogy a világ legjobb teniszezője tudja, hogy kell játszani, de végül jóval több pontot szereztem, mint ő…”

Forrás: Times of Israel