Egy közelmúltban publikált kutatás szerint azok a házaspárok, akik külön ágyban alszanak, kipihentebben ébrednek. A vallásos zsidóknál ez a norma. De vajon mi ennek az oka? A választ Jack Abramowitz rabbi adta meg a Jewinthecity magazinnak.

Annyi bizonyos, hogy e szokás nem amiatt honosodott meg, mert az alvás minőségén szerettek volna javítani. A Tóra előírásait alapvetően nem azért tartjuk be, mert azok valamilyen előnnyel járnak a számunkra, hanem azért, mert az Örökkévaló parancsait akarjuk követni. Ezzel együtt számos vallási törvényről kiderült, hogy jótékony hatással vannak az egészségre. Jó példa erre a disznóhús fogyasztásának tilalma: ma már köztudott, hogy a disznóhús egészségtelen. Az evés előtti kézmosás megóv számos betegségtől. Sőt, a tfilin (imaszíjak) használata csökkenti a szívroham kockázatát. Nem szabad azonban abba a hibába esni, hogy a parancsolatokat egyfajta gyógymódnak tekintjük, mert ebben az esetben azt mondhatnánk, hogy az orvostudomány fejlődésével egyes előírások már érvényüket vesztették.

Így tehát, bár elképzelhető, hogy jobban esik az alvás külön ágyban, a szokás alapja mégis egy tórai előírás, méghozzá a családi tisztaság (táhárát hámispáchá) törvénye. Ennek lényege, hogy a feleség menstruációs ciklusa alatt és az azt követő héten tilos a házastársi együttlét. Ezen időszak letelte után a feleség ellátogat a mikvébe, melynek vizében alámerülve rituálisan megtisztul és ismét együtt lehet a férjével.

A tilalmas időszakban azonban nemcsak a szexuális együttléttől kell tartózkodniuk, hanem minden olyan tevékenységtől, mely végül esetleg az előírás megszegéséhez vezethet. Ilyen például bármilyen testi érintés, túlzott fizikai közelség, vagy érzéki témák egy beszélgetés során. Ebből következik, hogy ebben a periódusban az együtt alvás sem megengedett.

Vannak, akik emiatt állandó jelleggel külön ágyban alszanak, mások az Izraelben népszerű, széthúzható matracokkal ellátott franciaágyat választják, esetleg hagyományos franciaágyuk és egy külön matracuk van a hálószobában.

Sok házaspár számára fontos, hogy a megengedett időszakban együtt aludjanak. Ehhez azonban érdemes megfogadni a rabbi tanácsát: takaróból mindenképp kettő legyen, nehogy civódás kövesse a meghitt pillanatokat!

Fotó: Chasuna Depot