Az Egyesült Államokban elharapódzott antiszemita incidensekre reagálva a C’Teen, a Chábád mozgalom Magyarországon is aktív ifjúsági szervezete január 13-án nemzetközi kipa napot tartott, mely során arra biztatták a zsidó fiatalokat, hogy viseljenek kipát – még akkor is, ha egyébként hajadonfőtt járnak.

A mozgalom minden év februárjában megrendezi a kipa-napot a zsidó identitás erősítése céljából, ám idén, az erőszakos antiszemita támadások miatt előrébb hozták az eseményt és új tartalommal töltötték meg.

Nehéz megállapítani, hogy mennyien csatlakoztak a kezdeményezéshez, de az biztos, hogy rengetegen fotózták le magukat kipában, és töltötték fel a képet a szociális média valamelyik felületére. Az elmúlt években is több száz fotó érkezett, a résztvevők az utcán, az iskolájukban, a sportpályán vagy akár rockkoncerten készítettek magukról képet, amint büszkén viselik kipájukat.

A C’Teen azokra is gondolt, akik szívesen csatlakoztak volna a felhíváshoz, ám nem volt kipájuk. Számukra mindössze 99 centért küldtek a saját logójukkal ellátott kipákat. A fejfedőket szándékosan készítették rikító narancssárga és kék színben, hogy minél feltűnőbbek legyenek. “Ezeket a kipákat nem lehet szem elől téveszteni. Ennél nem is lehetne harsányabban és büszkébben kiállni magunkért” – mondta Leah Rivkin, a C’Teen igazgatója.

“Ezekben a napokban, amikor az antiszemiták megpróbálják megfélemlíteni a láthatóan zsidó embereket, a C’Teen akciója éppen arra buzdít mindenkit, hogy magabiztosan vállalja zsidóságát és ne rejtegesse annak jeleit a fenyegetések hatására. A kipaviselésnek évezredes hagyománya van, így a résztvevők nemcsak egy jó hangulatú akcióban vesznek részt, hanem egy ősi tradíciót is gyakorolnak” – tette hozzá.

Bár a zsidó férfiaknak elvileg csak imádkozás, tóratanulás és étkezés közben kell betakarni a fejüket, az általános szokás az, hogy egész nap, sőt egyes közösségekben még éjszaka, alvás közben is kipát viselnek. A fej befedése az Örökkévaló iránti tiszteletet fejezi ki. E célra természetesen megfelel bármilyen fejfedő, akár egy baseball sapka is, de a kipa vált a zsidó identitás egyik legfontosabb jelképévé.

“A felhívásunk arra ösztönzi a fiatalokat, hogy akkor is viseljék a kipát, ha emberek között vannak. Tudják, hogy más fiatalok is ezt teszik szerte a világon, és erről meg is győződhetnek az internetre feltöltött képekből is. Felismerik, hogy egy nemzetközi kezdeményezésben vesznek részt és egy közösség részévé váltak” – mondta Rivkin.

zsido.com

Forrás: crownheights.info