A québeci törvényhozó a Holokauszt Emléknap alkalmából viselte a kipát.

 Kipája miatt kritizálta társát a kanadai parlamentben Jean-François Lisée, az ellenzéki Parti-Québécois nevű párt vezetője. David Birnbaum a kormányon lévő Szabadság Párt egyetlen zsidó törvényhozója – derül ki a Jewish Telegraphic Agency írásából.

Felszólalásában Lisée azért sérelmezte a fejviseletet, mert szerinte az sérti a Parlament szabályzatát, amely tiltja a különféle szimbólumok megjelenítését. Mindezt azután vetette fel, hogy Phillippe Couillard elnök Lisée pártjának kitűzőjét kritizálta. Erre azt felelte, hogy ha a kitűzőjét nem hordhatja, miközben kipát lehet viselni a teremben, akkor az az egyes világnézetek közötti hierarchiát jelenti. Az így megszólított Birnbaum válaszában azt mondta: „Bárhol viselhetem a kipát”.

„Azt sejtetni, hogy egy zsidó képviselőnek el kellene rejtenie a vallási identitását –  ráaduásul a Jom Hazikaronon – teljesen groteszk és elfogadhatatlan” – reagált az eseményekre Michael Mostyn, a kanadai B’nai Brith vezetője.

Később Lisée egy Facebook-posztjában azt írta, Birnbaumnak valóban joga van kipát viselni, de szerinte a vallásokhoz kötődő szimbólumokkal nem lenne szabad kivételezni.

zsido.com

 

Kép forrása: Jerusalem Post