3 millió dollár a tét.

Judy Maltz, egy izraeli-amerikai újságíró, valamint a Penn State Egyetem két filmtanára Barbara Bird és Richie Sherman beperelte J.L. Wittericket és a neves Penguin Canada Books kiadót, amiért szerintük ellopták a dokumentumfilmjük, a „No. 4 Street of our Lady” karaktereit és cselekményét. Az alkotás egy lengyel katolikus nőről szól, aki élete kockáztatásával mentette meg a Maltz családot. A filmesek 3 millió dolláros kártérítést követelnek az alperesektől, valamint azt, hogy a könyvet, valamint, annak minden fordítását és elektronikus formátumát semmisítsék meg.

A novella 2013-ban bestseller lett „My mother’s secret” címen. A felperesek álláspontja szerint a mű „csaknem azonos” a dokumentumfilmmel, amit 2011 novemberében mutattak be egy holokauszttal kapcsolatos rendezvénysorozaton Torontóban.

Witterick könyve 2013 márciusában jelent meg, először saját kiadásban, azután a Penguin megszerezte a jogokat. Egy hónappal később Witterick bocsánatot kért Maltztól és elismerte, hogy „felhasznált tényeket a szereplők kialakításánál”, ám egy nyilatkozatában kifejtette: „nem gondolja, hogy az inspiráció törvényellenes volna”. Az ügyben hamarosan megkezdődnek a meghallgatások Ottawában – írja a forward.com

Kép: streetofourlady.org