A Westerbrok Tábor Emlékközpont nyugdíjazott vezetője szerint „zsidó körök” fenyegették meg, amiért közel-keleti migránsokat támogató programot akart szervezni a holokauszt áldozatainak emléket állító múzeumban.

A hollandiai zsidó közösség több alkalommal nehezményezte, hogy a holokauszt emlékezetét aktuálpolitikai célokra használják fel, de határozottan visszautasították, hogy bármilyen fenyegetés érkezett volna tőlük az igazgató irányába. Az ellen viszont felemelték a szavukat, hogy az intézményben egyenlőségjelet tegyenek a bevándorlók és a náci népirtás áldozatai közé. A rendezvényt végül nem tartották meg.

Dirk Mulder, az intézmény igazgatója azt állította áprilisban, hogy bevándorlásellenes aktivisták és “bizonyos zsidó körök” halálosan megfenyegették, mert a Közel-Keletről érkező menekültek sorsával foglalkozó estet kívánt rendezni a múzeumban. “Két helyről érkeztek fenyegetések: olyan emberektől, akik élesen ellenzik a bevándorlók befogadását, illetve bizonyos zsidó köröktől” – nyilatkozta Mulder egy holland lapnak.

Bár a rendőrségi eljárást megszüntették, Mulder nem vonta vissza a vádjait. Több, a vádak valóságtartalmában kételkedő zsidó vezető ezt követően arra szólította fel az igazgatót, hogy vagy vonja vissza állítását, vagy álljon ki mellette.

Mulder azóta nyugdíjba vonult, de a fenyegetéseket a mai napig nem hozta nyilvánosságra. Utódja, Gerdien Verschoor kijelentette, hogy “nem akar az üggyel foglalkozni és csak az intézmény jövőjét kívánja építeni”. Emellett sajnálkozását fejezte ki, hogy elődje vádaskodása miatt sokan már nem tekintik megfelelő helynek az emlékhelyet arra a célra, hogy ott megemlékezéseket tartsanak.

Westerbrokban a holland kormány befogadó tábort hozott létre az üldöztetések elől menekülő német zsidók részére, amit az ország megszállása után a nácik gyűjtőtáborrá alakítottak. A szögesdrótok mögé 100 000 zsidót zártak, majd deportáltak tovább a haláltáborokba. Nagyon kevesen élték túl a megpróbáltatásokat.

zsido.com

Forrás: Arutz7