A Hainan Airlines Pekingből Tel-Avivba tartó járatán felháborodva konstatálták az izraeli utasok, hogy a fedélzeti képernyőkön Izrael helyett a „Palesztin Területek” felirat volt olvasható úti célként.

„A kijelzőn követtem, hogy hol tartunk a repülésben. Megdöbbenve láttam, hogy úti célként a „Palesztin Területek” jelent meg a képernyőn, Izrael helyett.” – mesélte egy utas, aki fényképet is készített a monitorról. A képen látszik, hogy Szíria, Libanon és Ciprus neve feltűnt a kijelzőn, azonban Izrael egyáltalán nem, csak két város, Jeruzsálem és Tel-Aviv. Az utas a Facebookon is közzétette a fotót és panasszal élt a légitársaság felé.

A Hainan Airlines válaszában a következőket írta: „Köszönjük, hogy felvette velünk a kapcsolatot és felhívta figyelmünket erre a sajnálatos hibára. Légitársaságunk igyekszik minél hamarabb kijavítani a térképeket a szoftvert szállító külső cég együttműködésével. Fontos megjegyezni, hogy bizonyos felbontásnál látszik az Izrael felirat.  Izraelt továbbra is a kínai piac egyik fontos turisztikai célpontjának tekintjük, ahogyan eddig is tettük.”

A Hainan Airlines tavasz óta működteti heti három alkalommal a Peking-Tel-Aviv járatot, mely jó kihasználtsággal repül, és hamarosan már négy alkalommal közlekedik hetente.

A közelmúltban az Air Serbia izraeli járatának indulása előtt hívták a „Palesztinába induló járat” utasait a kapuhoz, korában pedig a spanyol Iberia légitársaság kapitánya közölte landolás előtt, hogy a gép hamarosan megérkezik „Tel-Avivba, Palesztinába”. A szerb légitársaság vezetője elnézést kért és azonnal vizsgálatot indított, amiből kiderült, hogy a belgrádi repülőteret üzemeltető cég alkalmazottjának magánakciójáról volt szó. Az Iberia először szabadkozott, és eltiltotta pilótáját az izraeli járatoktól, majd hirtelen fordulattal tagadta az eset megtörténtét.

Forrás: Arutz7

Megszakítás