Skócia gazdag zsidó élete a felföldi pásztorlánytól a whisky-elemzőig.

 Judah Passow fényképész két éven át látogatta Skócia főbb városait, valamint távoli szigeteit, és fényképezőgépével dokumentálta azok zsidó közösségeit. Munkájának eredménye egy izgalmas, a skóciai zsidó élet komplexitását és diverzitását bemutató kiállítás, mely megvizsgálja, hogyan képes a közösség arra, hogy felismerje örökségét, megélje jelenét és építse jövőjét. A 80 darab fekete-fehér képből álló kiállítás bejárta Amerikát, Kanadát és Kelet-Európát, jelenleg a Londoni Zsidó Múzeumban látható.

 Idős zsidó asszony egy Robert Burns skót költő emlékére rendezett eseményen egy kóser étteremben
Idős zsidó asszony egy Robert Burns skót költő emlékére rendezett eseményen egy kóser étteremben
A képek bensőséges, ünnepélyes és néha váratlan helyzeteket mutatnak be a Fife-ban hordón támaszkodó, zsidó whisky-elemzőtől kezdve a kóser étteremben tartott, hagyományos skót összejövetelen vacsorázó, idős asszonyig.

Skóciában az 1700-as évek óta élnek zsidók. A közösség mindig is büszke volt arra, hogy milyen gyorsan megtalálták a helyüket a társadalomban, miközben saját hagyományaikat is megtartották. A terület zsidó közössége – egy néhány évvel ezelőtti népszámlálás adatai alapján – jelenleg mintegy hétezer főt számlál, többségük Edinburgh-ban és Glasgow-ban él.

Pásztornő a hazatérő nyájjal, naplementekor
Pásztornő a hazatérő nyájjal, naplementekor
Az izraeli születésű, Amerikában nevelkedett, jelenleg Londonban élő fotográfus ezeket a népszámlálási adatokat használta fel munkája kiindulópontjául. „Érdekes embereket kerestem, akik érdekes dolgokat csinálnak”- mondta Passow. Így aztán olyan váratlan helyeken kereste és találta meg a zsidó életet, mint a legészakibb skót Shetland-sziget, Yell, ahol egy egyedülálló zsidó anyára bukkant, aki nővérként tevékenykedik ott. Egy másik esetben a skót naplementében bárányait hazaterelő zsidó pásztornő Dávid-csillagos nyakláncán megcsillanó fény inspirálta a képet. Sokat elmond az a kép, melyen egy zsidó esküvő kiltbe öltözött vendége látható – a zsidó és a skót hagyomány találkozása.

Zsidó whiskyszakértő egy lepárlóüzemben, Fife-ben
Zsidó whiskyszakértő egy lepárlóüzemben, Fife-ben
Ismét egy másik képen egy muszlim és egy zsidó lány tanulja együtt a Tórát. Egy Glasgow-i zsidó iskolában ugyanis, ahol egyre kevesebb a zsidó tanuló, a diákok jelentős része muszlim, akik a zsidó tanmenet szerint tanulnak. A képek jelentős része azonban az élő és boldog zsidó közösséget mutatja be, nem a hanyatlásról szól.

Asszony bagelekkel
Asszony bagelekkel
Judah Passow úgy véli: „A közösség boldog, mert virágzik, művelt és biztos talajon áll. Olyan, mint a tartán szövet. Elválaszthatatlanul beleszövődött a skót életbe. De ugyanakkor erőteljesen kapaszkodik a jelenbe, és szemét rajta tartja a jövőn.” Majd hozzáteszi: „Aki azt állítja, hogy a skót zsidó közösség eltűnő félben van, nem tudja, miről beszél. A közösség nem leszállóágban van. A közösség újra felfedezi önmagát.”

Zsidó esküvő és kilt
Zsidó esküvő és kilt
Forrás: TOI