Nagyon szeretem böngészni a különböző „ezen a napon történt” típusú portálokat. Van, hogy hihetetlenül sokat lehet tanulni belőlük, van, hogy csak rettentő vicces dolgokra bukkanok. Természetesen a zsidó témájú történelmi adatbázisok korántsem vicces olvasmányok. Egy pogrom itt, egy vérvád ott… felégetett városok, elüldözött közösségek árnyai töltik meg ezeket a rovatokat. Legtöbbször még a pozitív események is keseredések, hiszen csodával határos megmenekülésekről, nagyúri kegyként meghagyott életekről és ehhez hasonlókról mesélnek.

A napokban megütötte a szemem a chabad.org oldal „This day of Jewish history” (Ezen a napon a zsidó történelemben) nevű rovatában egy bejegyzés, amely szerint azon a napon történt a pittsburghi Tree of Life (Élet fája) zsinagóga elleni támadás. A 2018-as mészárlás során egy antiszemita támadó tizenegy embert lőtt halálra a szombat reggeli ima közben. Milyen furcsa megélni, ahogy az életünk a történelem egyik lapjává válik… (Ráadásul ez a nap nem először vált terrortámadás dátumává a modern zsidó történelemben: ugyancsak chesván hó 18-án gyilkolta meg egy terrorista a radikális eszméiről híressé vált Meir Kahana rabbit.)

Október 23. közeledtével a magyar társadalom is megemlékezik történelmének egy véres időszakáról. Sokan sokféleképpen interpretálták már 1956 őszének eseményeit. A holokauszt poklából éppen csak felocsúdó magyar zsidóság egy részének ezek a napok azt jelentették, hogy újra szembe kell nézniük a többségi társadalom gyűlöletével. Volt, ahol csak kisebb atrocitásokra került sor és volt, ahol pogrom robbant ki.

A vasfüggöny felgördülésének hatására a túlélők igen nagy számban vándoroltak ki: Magyarország zsidó lakosságának mintegy 20 százaléka, 20-22 ezer ember hagyta el az országot. (Ami azt is jelenti, hogy nagyjából minden 10. disszidens zsidó volt…). Ez a Soában már megtizedelt magyar zsidóságra rettenetes csapást mért: gyakorlatilag megszűntek a még működő vidéki hitközségek, elvándorolt a zsidóság elitje, vallásosok és nem vallásosok egyaránt, jelentős mértékben ellehetetlenítve a zsidó élet további működését.

A történelmet a győztesek írják – nekünk, a történelem tanúinak és a tanúk leszármazottainak kötelességünk ehhez hozzátenni az egyes emberek tapasztalatait is. 

Steiner Zsófia

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 7. szám – 2021. október 21.