Az iraki zsidók kulturális örökségének fontos darabjait akarja visszaszolgáltatni az amerikai kormány Iraknak, ám egyes zsidó érdekképviseletek jobban örülnének, ha a gyűjtemény az Egyesült Államokban maradna.

Jövő év szeptemberéig tart az Iraki Zsidó Archívum meghosszabbított megőrzési ideje és a felügyeletükre szánt büdzsé. Az amerikai külügy szerint nem kizárt a további megőrzés, de ahhoz új megállapodásra van szükség a két állam, vagy az anyagot ideiglenesen befogadó intézmény és Irak között – olvasható a közleményükben.

Az archívum 2003-ban került az Egyesült Államokba, miután a háborúból kimentették az amerikai csapatok. Egy olyan bagdadi pincében találtak rá, amely az iraki titkosszolgálaté volt. A gyűjteményt korábban kifosztották, miután Szaddám Husszein elűzte a zsidókat az országból. Több tízezer darabos a gyűjtemény, könyvek, vallási szövegek, fényképek és más személyes dokumentumok találhatóak benne – olvasható a haaretz.com cikkében.

2014-ben már megegyeztek a visszaszállításról, de akkor az iraki nagykövet bejelentette, hogy a gyűjtemény egyelőre marad. Demokrata és republikánus politikusok, valamint zsidó szervezetek egyaránt lobbiztak amellett, hogy Amerikában, vagy olyan helyen maradjon az archívum, ahol az iraki zsidók és leszármazottaik hozzáférhetnek. Az anyagot az amerikaiak rendbe rakták, digitalizálták és kiállították. Egy zsidó szervezet szerint ez a zsidó közösség tulajdona, amit Irak ellopott, ha pedig visszaszolgáltatnák, az olyan lenne, mintha a lopott tárgyat megkapná a tolvaj. Egy másik szervezet szerint viszont, mivel digitalizálták az anyagot, bármikor hozzáférhető bárki számára és a megőrzés csak ideiglenes volt.

Kép: haaretz.com