Hosszú betegeskedés után, szerda késő este elhunyt Ráv Áháron Dovid Chodosh a jeruzsálemi Mir Jesiva mesgiách ruchani-ja, vagyis a „lelki felügyelője”. Rá emlékezünk.

Rabbi Áháron Dovid Chodosh december 2-án este, azaz kiszlév hónap 17-én visszaadta lelkét az Örökkévalónak. A rabbi két hónappal ezelőtt koronavírus fertőzésen esett át, és légzési nehézségei miatt kórházba is került, majd ebből szerencsésen felépült, azonban egyéb betegségei legyőzték a 90 éves szervezetet. Temetése másnap délben zajlott le.

Rabbi Áháron Dovid Chodosh 1930-ban született Jeruzsálemben, Ráv Meir és Rebecen Civia Chodos fiaként. Amikor két éves volt, akkor anyja a nővérével együtt Litvániába vitte, hogy ott a híres Chofec Chájim szerzőjének, Jiszráél Méir háKohén Kagan (1838–1933) rabbinak az áldását kérjék. Nővére, Rebecen Sulamisz aztán Ráv Báruch Mordecháj Ezrachi, Izrael egyik legnagyobb – nem haszid – orthodox vezetőjének felesége lett.

Chodos rabbi szó szerint a geulai Chevron jesivában nőtt fel, miután családja az intézmény első emeletén lakott. Otthonuk mindig nyitva állt a bóherek előtt, akik szívesen jártak be hozzájuk egy-egy csésze teára, vagy egy kis házi kekszre, mely mindig frissen volt az asztalra készítve. Méir rabbi és felesége elérték, hogy minden diák otthonának érezze lakásukat.

Amikor pedig Ráv Áháron felnőtt, akkor ő szüleihez hasonlóan viszonyult a diákokhoz. A Mir Jesivával szomszédos lakása, gyakorlatilag az intézménnyel olvadt össze.

Családi hátterének, és minden bizonnyal a Chofec Chájim áldásának köszönhetően a rabbi már korán a Muszár felé fordult, mely a rabbinikus irodalomnak az erkölccsel, etikával és a pozitív tulajdonságokkal foglalkozó része. A chevroni Tiferesz Cvi után, gyermekkora színterén folytatta tanulmányait.

Felesége a Mir Jesiva akkori mesgiáchja, Ráv Chájim Zeév Finkel (1906–1965) Chádászá leánya lett. Tudni kell, hogy a Finkel rabbidinasztia már 1903 óta szerepet játszott a nagyhírű jesiva életében, amikor az még eredeti helyén, a fehéroroszországi Mir városában működött, ahol 1814-ben nyitották meg. Szintén a Finkel családnak köszönhető, hogy a vészkorszakban a Talmud-Tóra főiskolát Erec Jiszáélbe tudták átmenteni. Manapság a Mir Jesivának több, mint 9000 tanulója van. Ráv Chájim Zeév halála után a jesiva mesgiáchi posztja Ráv Áháronra szállt, aki 55 éven át töltötte be ezt a kulcsszerepet.

Ráv Áháron gyakran hangsúlyozta, hogy a mesgiách az nem egy rendőr. Míg a rendőr sikerét azzal mérik, amikor valami bűnt ér tetten. Addig a mesgiách ennek pont az ellenkezője: igyekszik megelőzni a botlásokat. A rabbi a Muszár beszédeit otthonában tartotta, csoportos beszélgetés (vaád) formájában, a külföldi hallgatóknak keddenként jiddisül, az izraeli bóhereknek pedig vasárnaponként.

A rabbi egy szobát is kivett a kollégiumban, ahol naponta imádkozott, ami maga köré vonzotta a diákokat, ez pedig forradalmasította az addigi gyakorlatot, hogy a bóherek albérletek helyett törekedtek arra, hogy helyet érdemeljenek ki a kollégiumban. Ráv Chodosh ragaszkodott ahhoz, hogy megismerjen minden bóhert, ami a hallgatói létszámot ismerve szinte lehetetlennek tűnő feladat volt, mégis, az ott tanulók állították, hogy a rabbi mindenkit név szerint ismert és számon tartotta lelki gondjaikat, a mindennapi problémáikat, és hogy azok hogyan változtak. Bár ő a jesiva nagytermében tanult, esténként felkereste a többi bét midrást is, hogy lássa ki mennyit fejlődött, tehát azt is számon tartotta, hogy ki hol, az épület melyik részében tanult.

Miután Áháron rabbi felesége 2014-ben elhunyt, a nagy mester egészsége folyamatosan romlott, azonban a Tóra-tanulásról testi kínjai sem vonhatták el a figyelmét, ő így is gyakorlatilag az élete végéig folytatta nemes hivatását. Emléke és tanításai tízezrekre menő tanítványaiban él tovább.

 

Cseh Viktor

 

Forrás:

www.vosizneias.com