Frissen napvilágra került KGB jelentések okoztak botrányt Izraelben. A dokumentumokból kiderült, hogy a szovjet titkosszolgálat sikeresen férkőzött be az izraeli politikai és katonai vezetés legfelsőbb köreibe. Legalább három parlamenti képviselő is nekik dolgozott, köztük a jeles költőként számon tartott Elázár Gránot, aki a Hásomer Hácáir mozgalmat képviselő Egyesült Munkáspárt párt színeiben politizált. A KGB olyan fejlesztőmérnököket is megvásárolt, akik a Merkává tank vagy az izraeli vadászrepülőgép, a Kfir fejlesztőcsapatában dolgoztak. Egy eddig ismeretlen személyazonosságú, “Melinka” álnevű ügynökük pedig az izraeli titkosszolgálat, a Sin-Bét elhárítási osztályán működött.

A marxista Egyesült Munkáspárt logója
A marxista Egyesült Munkáspárt logója
A legnagyobb döbbentet az váltotta ki, hogy az izraeli hadsereg (Cáhál) egyik tábornoka is szovjet ügynökként tevékenykedett. 1993-ban a brit titkosszolgálat felfedte az illető személyét a Sin-Bét vezetőinek, de azok nem tárták az információt a nyilvánosság elé. “A titkosszolgálat túl nagy szégyennek érezte, hogy a britektől kellett megtudniuk, hogy egy KGB-s tábornok ül a hadvezetésben, ezért inkább nem publikálták az ügyet. A tábornok egyébként nem sokkal később elhunyt …” – mondta el egy nyugalmazott titkosszolgálati vezető.

Elázár Gránot, a KGB ügynöke a Kneszetben
Elázár Gránot, a KGB ügynöke a Kneszetben
Amerikai elnökválasztás Izraelben

A közelgő amerikai elnökválasztás kampánya Izraelben is gőzerővel zajlik. A Republikánus Párt izraeli képviselőinek jelentése szerint idén 60%-kal több Izraelben élő amerikai állampolgár döntött úgy, hogy él szavazati jogával, mint az előző választás alkalmával. Eddig 120 000 ember regisztrált, szemben a 2012-es 75 000-rel. A republikánusok ezt saját kampánytevékenységük sikerének tulajdonítják, mert meggyőződésük, hogy az izraeli szavazók nagy többsége Donald Trumpot támogatja majd. A választók meggyőzése érdekében Trump videóüzenetben szólt a “Jeruzsálem Mindörökké” címmel rendezett kampányeseményen megjelentekhez. Az elnökjelölt megerősítette, hogy mindenáron megvédi Izraelt az esetleges iráni agressziótól. Hozzátette, hogy szereti Izraelt, és nagyra tartja a zsidó hitet és szokásokat. Elmondta, hogy a judaizmus számára családi üggyé vált, mióta lánya, Ivanka felvette a zsidó vallást és gyermekeit is ebben a szellemben neveli. Ígérete szerint helyrehozza az Obama adminisztráció okozta károkat a két ország kapcsolatában, és minden körülmények között a zsidó állam mögött áll majd.

Katonák és túlélők közös tánca

Izraeli katonák és holokauszt-túlélők együtt ünnepelték a Tóra folytonosságát Hodájotban, egy észak-izraeli vallásos ifjúsági településen, ahol nehéz sorsú fiatalok nevelkednek. A résztvevők az ún. hákáfot snijot (második körtánc) hagyományát gyakorolták. Ez a Tóra örömünnepének kimenetele utáni este tartott vígasság, melynek során ismét előveszik a tóratekercseket és – ezúttal már élőzene kíséretével – táncolnak velük. A hákáfot snijot egyben emlékezteti az izraelieket arra is, hogy a száműzetés országaiban még nem ért véget az ünnep, és az ottani zsinagógákban is éppen a Tórákkal táncolnak.

Hákáfot Snijot
Hákáfot Snijot
“Ez az esemény jól szemlélteti, hogy az izraeli társadalomban milyen erős a generációk közötti kötelék” – mondta Jániv, aki egy közeli településről érkezett az ünnepségre. “A holokauszt túlélői már nagyon idősek, most kell megragadni minden alkalmat, hogy a közelükben lehessünk, és meghallgassuk a történeteiket” – tette hozzá.

“Amikor úgy táncolok, hogy az egyik oldalamon egy holokauszt-túlélő, a másik oldalamon pedig egy izraeli katona áll, azt az érzés kelti bennem, hogy része vagyok a történelemnek. Hihetetlen, hogy hova jutott ez a nép kevesebb, mint száz év leforgása alatt” – mondta Eden Tibgo, aki a településen végezte tanulmányait.

“Amikor egy olyan, idős embert látok a Tórával és a zsidó állam katonáival táncolni, aki átélte a varsói gettófelkelést, arra gondolok, hogy minden egyes kör újabb győzelmi jelentés a nácik felett. A diákjaink kézzelfogható módon válnak történelmük részévé” – mondta Eli Stein, az iskola igazgatója.

Hákáfot Snijot
Hákáfot Snijot
Határsértés délen és északon

Súlyos incidensek történtek az elmúlt héten Izrael délnyugati és északi határánál. Az egyiptomi határnál a biztonsági kerítésen dolgozó munkásokra lőttek. Egy 15 éves beduin fiú életét vesztette. Feltehetően egyiptomi katonák tüzeltek, akik illegális határátlépőknek nézték az izraelieket. A vizsgálat során arra a kérdésre is választ keresnek a hatóságok, hogy egy tanköteles fiatal miként kaphatott munkavállalási engedélyt tanítási időben a hadseregtől.

A libanoni határnál
A libanoni határnál
Az északi határnál fekvő Metulánál egy járőröző izraeli dzsipre nyitottak tüzet egy libanoni területen haladó gépkocsiból. Egy katona könnyebb sérülést szenvedett a kezén. A támadók elmenekültek, majd a nap során ismét megközelítették a határt, és újra tüzeltek. A hadsereg viszonozta a támadást.

Az izraeli-egyiptomi határkerítés
Az izraeli-egyiptomi határkerítés