Egy izraeli cég a kibuc-modellt vezeti be sikerrel Angolában, Ghánában és Nigériában. A megújult települések szépen fejlődnek, és rengeteg új munkahelyet hoznak létre.

Az AlefBet Planners a zsidó állam születésétől fogva mezőgazdasági települések tervezésével foglalkozik, és Izrael-szerte nagy szerepet vállalt a kibucok létrejöttében. Manapság pedig a kibuc-modell modernizált változatát igyekszik meghonosítani Afrikában, ahol nagy szükség van a mezőgazdaság hatékony megszervezésére.

“A mi országunk egyedülálló. A környezeti feltételek nem igazán kedveznek a mezőgazdaságnak, mert kevés a csapadék, nincs sok termőföld és forró az éghajlat. Ráadásul Izrael elszigetelten fekszik, ellenséges országoktól körülvéve.” – mondta Dafna Regev, az AlefBet üzleti és fejlesztési igazgatója. “Nagyon innovatív megoldásokat kellett találnunk, hogy túléljünk, és virágzó mezőgazdaságot tudjunk működtetni. Mindent a fenntartható termelés szolgálatába kell állítanunk. Olyan öntözési eljárásokat kellett kifejlesztenünk, melyek egyaránt működnek a Negev-sivatag és a tengerparti sáv egymástól nagyban különböző klímájában is. Ezért is jár elöl Izrael a csepegtetéses öntözésben, mely megóvja a vízforrásokat, és ezért fejlesztettük annyit az üvegházakat, melyek egyaránt hűtenek és fűtenek. Ez a tudás és tapasztalat nagyon értékes számos ország számára, melyek gyakran küldik hozzánk szakembereiket, hogy nálunk tanulmányozzák a módszereinket.” – tette hozzá.

Angolában a cég kibuc jellegű kistelepüléseket tervezett, ahol minden családi házhoz egy parcella termőföld is tartozik. A falvakban logisztikai központ működik, mely technológiai segítséget nyújt a lakosoknak, és megszervezi termékeik értékesítését. A települések térségében rengeteget fejlődött az infrastruktúra és több száz új munkahely jött létre.

Nigériában az AlefBet három falvat hozott létre, melyek lakói 50 000 hektáron gazdálkodhatnak. Minden faluban száz lakóház épült. A lakosok a földeken, a baromfinevelőben és az üvegházakban dolgoznak. A települések központjában szolgáltatóház, energia- és vízközpont, valamint pihenő negyed kapott helyet. A három falu együtt működtet egy közösségi központot, egy iskolát, egy orvosi rendelőt és egy sportpályát. 

“Minden projektünket az adott terület és a helyi lakosság sajátos igényeihez szabtuk. Figyelembe vettük a klímát, a termőföld minőségét, az ipari fejlettséget és a kulturális szokásokat is. Az általunk tervezett településeken nagyot nőtt az életszínvonal, és ez jótékonyan hatott az egész térség gazdaságára. Elmondhatjuk, hogy a cég 69 éves tapasztalata segít leküzdeni az éhínséget és a nyomort, szerte a világban.” – mondta Regev.

Forrás: Ynet