Az 1930-as évekből származó műveket a Harmadik Birodalomban a „degenerált művészet” kategóriájába sorolták.

Különleges művészeti kiállítás nyílt Svájcban, ahol több mint 200 olyan alkotást tártak a látogatók elé, amelyeket a nácik egykor degeneráltnak minősítettek. A Harmadik Birodalomban így minősítették azokat a műveket, amelyeket zsidók vagy kommunisták alkottak – vagy csak formabontónak voltak. 

A berni Kunstmuseum csütörtökön megnyitott tárlata többek között híres expresszionista és konstruktivista művészek – például Otto Dix és Franz Marc – képeit mutatja be – olvasható a Ynetnews honlapján.

A kiállítás darabjai eredetileg egy 1500 darabos gyűjteményhez tartoztak, melyet egy német műgyűjtő, Cornelius Gurlitt otthonában találtak. A festményekre öt évvel ezelőtt bukkantak a hatóságok, amikor a férfi ellen adócsalás miatt eljárást folytattak.

Gurlitt müncheni házában 1200 műkincset rejtegetett, és további 250-et salzburgi otthonában tárolt. A lefoglalt műalkotások közül csaknem százat – Henri Toulouse-Lautrec, Henri Matisse, Edvard Munch és  Rembrandt alkotásait – bizonyíthatóan a nácik loptak el egykor. Ezek közül összesen négyet sikerült visszajuttatni eredeti tulajdonosaik örököseinek.

zsido.com

Kép forrása: Ynetnews