Amikor a januári zsinagógai túszejtési dráma középpontjában álló rabbi először találkozott azzal az idegennel, aki hamarosan fegyverrel fenyegetőzött, egy csésze teát szolgált fel neki. Tizenegy órával később, a merész megmenekülés nyitányaként a rabbi egy széket vágott hozzá – írja a Neokohn.

Amint arról a Neokohn is beszámolt, a januári, texasi zsinagógában elkövetett túszejtés a rabbi lélekjelenlétének köszönhetően szerencsésen végződött, a túszok mindegyike megmenekült. A túszok aktívan ellenszegültek a terroristának, miután hosszú órák teltek el az egyezkedéssel, és a férfi egyre agresszívebb lett. Az egyik hívő elmondása szerint

„kihasználtuk, hogy a túszejtő egy pillanatra letette a fegyverét, hogy töltsön magának egy üdítőt. Ekkor Charlie rabbi felkapott egy széket és a támadóhoz vágta. Ekkor menekültünk ki mindannyian.”

A teáscsésze és a szék, amelyek együttesen a texasi Colleyville-ben lévő Bét Izrael közösségben történt zsinagógai túszdráma rémisztő pillanataira emlékeztetnek, mostanra az amerikai zsidó élettapasztalat szimbólumaivá váltak.

A Bét Izrael közösség a tárgyakat a philadelphiai Weitzman Nemzeti Amerikai Zsidó Történeti Múzeumnak adományozta a modernkori amerikai antiszemitizmusról szóló új kiállításhoz, amely idén tavasszal nyílik meg a nagyközönség előtt. A kiállításhoz egy videóinterjú is kapcsolódik majd Charlie Cytron-Walker rabbival, és azzal a három hívővel, akiket egy brit-pakisztáni állampolgár túszul ejtett a zsinagógában.

„A Kupa és a Szék” olyan műtárgyak, amelyek nem csupán egy történelmi esemény mementói, hanem alapvető zsidó értékeket is szimbolizálnak: ‘Az idegenek befogadása’ és ‘a foglyok megváltása’”

– mondta Misha Galperin, a Weitzman Múzeum elnök-vezérigazgatója a Jewish Telegraphic Agency-nek e-mailben.

A cikk további része a Neokohn oldalán olvasható.