„Akiknek a harang szólt…” címmel kiállítás nyílt a berlini magyar nagykövetségen azokról a magyar zsidó sportolókról, akik az 1936-os berlini olimpián a „horogkeresztek árnyékában” versenyeztek és érték el sikereiket.

A berlini Európai Maccabi Játékok alatt megnyitott kiállítás keretét az adja, hogy 2015-ben Magyarország a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnöke.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján Motti Tichauer, az Európai Maccabi Konföderáció elnöke beszédében említette, hogy Magyarország jó eséllyel indul a 2019. évi Maccabi Játékok megrendezéséért. Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, az MTK elnöke emlékeztetett arra, hogy a magyar zsidó sportolók a magyar nemzet büszkeségére értek el hatalmas sikereket, magától értetődő természetességgel élték meg, hogy zsidó származású emberek, és nem volt talán életükben nagyobb boldogság annál, hogy magyar győzelmet tudtak aratni.

Számos külföldi diplomata vendég mellett a rendezvényen jelen volt a berlini Maccabi Játékokon résztvevő teljes magyar csapat és vezetősége, közöttük Kenéz György olimpiai bajnok vízilabdázó és Sallói István volt válogatott labdarúgó és sportvezető – olvasható a közleményben.

A három nyelven bemutatott kiállítás anyagait Szász György, dr. Szabó Lajos és Jusztin Ádám kurátorok válogatták ki, többek között Kabos Endre és Elek Ilona egykori 1936-os olimpiai bajnokok hagyatékából. A tárlat az 1936-os berlini játékokon résztvevő magyar zsidó sportolók mellett híres magyar zsidó sportmecénások, sportvezetők, valamint az MTK és a VAC sportklubok történetét is bemutatja.

A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg a berlini magyar nagykövetség aulájában.

MTI