Egy különleges programnak köszönhetően most otthonról is megtehetjük.

A különleges helyzet érdekes megoldásokat szül. Izrael Állam egyik legfontosabb napja a függetlenségi nap, melyet ijár hónap 5-én (idén április 29., kedd), az állam 1948-as kikiáltásának évfordulóján ünnepelnek. Ezen a napon a fél ország felkerekedik, hogy meglátogassa az ország másik felét, vidám összejöveteleket, ál háest, vagy más néven mángált, vagyis grillpartikat tartanak. Idén azonban, mint minden, ez is másként van, és a függetlenségi nap beköszöntét szigorú kijárási tilalom kíséri.

A digitális kapcsolattartásban azonban mindannyian rengeteget fejlődtünk az elmúlt hetekben. Ezt használta ki egy izraeli fejlesztés, mely az elnök, Reuvén Rivlin háromdimenziós képét hozza el a nappalinkba. Rivlin elnök ünnepi köszöntőt is mond, és természetesen fényképezkedhetünk is vele. „Köszönöm, hogy meghívtak, hogy biztonságos módon meglátogassam önöket. Hogyan ünneplik jom háácmáutot?” – teszi fel a kérdést, miután néhány gombnyomással, külön applikáció letöltése nélkül csatlakozunk a programhoz.

A virtuális látogatást egy újszerű izraeli fejlesztés teszi lehetővé. Az elnököt kivetített valóságban látjuk. A fejlesztők, Tetavi és Nimrod Sapiro különleges mesterséges intelligenciát, hardvert és szoftvert használtak az élethűen megjelenő kép elkészítéséhez. Az elnök mérete a hologramon egyszerűen, ujjunk mozgatásával változtatható, fölénk tornyosulhat, vagy eltörpülhet mellettünk, ahogy éppen szeretnénk.

Rivlin (héber nyelven természetesen) a következőket meséli el vendéglátóinak: „Emlékszem az első jom háácmáutra, arra a napra, amikor Izrael zászlaját először húzták fel egy zászlórúdra. Úgy éreztük, csodának vagyunk tanúi. Most pedig, 72 évvel később, itt vagyunk, és én Önökkel vagyok.” Ezek után boldog függetlenségi napot – jom háácmáut száméách – kíván, majd megkér, hogy fényképezkedjünk le vele, és posztoljuk a közösségi médiában, vagy e-mailben osszuk meg barátainkkal és ismerőseinkkel a virtuális látogatás emlékére. Az elnök mellett állva szelfit is készíthetünk, vagy mást is lefényképezhetünk vele.

A program használatához olyan okostelefonra van szükség, mely nem régebbi, mint az iPhone 7, a Samsung S8 vagy A50, vagy az LG G5. Az Android eszközökön a Chrome, az iOS használóknak pedig a Safari használatát ajánlják a készítők. A jobb képminőség érdekében a helyiségben legyen jó világítás és wi-fi kapcsolat. Az elnököt ezen a linken keresztül varázsolhatják a nappalijukba:

https://tetavi.8thwall.app/israel72/

 

Kellemes fényképezkedést!

 

zsido.com