Csehország vizsgálja, hogy átköltöztesse-e nagykövetségét Jeruzsálembe. Az ország államfője támogatja a tervet, a miniszterelnök hezitál.

Daniel Meron, Izrael prágai nagykövetétől származó információk szerint az Egyesült Államok és Guatemala döntése után (további országok követtségei is költöznének, ahogy erről korábban írtunk), valamint az izraeli nyomás hatására a cseheknél is vizsgálják a költözés lehetőségét – olvasható a timesofisrael.com cikkében.

A végső döntés Andrej Babis miniszterelnök kezében van, akinek vannak fenntartásai – derül ki az elemzésből. Ugyanakkor a miniszterelnököt jelentősen befolyásolja az izrael-barát közvélemény – véli az izraeli nagykövet. Daniel Meron szerint az Izraellel jó viszonyt ápoló Milos Zeman államfő – bár hatásköre korlátozott – komoly támogatója lehet az ügynek. Zeman korábban kifejezetten azt mondta, örült volna, ha Csehország az első, amelyik bejelenti a Jeruzsálembe költözést és most annak is örülne, ha követnék az Egyesült Államokat.

A megbeszélések háttérben folytatódnak az illetékes minisztériumokkal. A cseh külügyminisztérium elsősorban az EU-s partnerekkel folytatott egyeztetések után jelezte, hogy kifogásai vannak a nagykövetség áthelyezésével kapcsolatban. Jelenleg alkalmas ingatlanuk sincs Jeruzsálemben.

Az Egyesült Államok a tervek szerint idén májusban nyitja meg jeruzsálemi nagykövetségét Izrael állam megalakulásának 70. évfordulóján.

Kép: timesofisrael.com

zsido.com