Egy amerikai reformtervezet szerint a történelemoktatást 1450-től kellene kezdeni.

Az Egyesült Államokban és Kanadában használt, a felsőfokú oktatásban résztvevő diákok tudását felmérő AP vizsgarendszer történelemtudományi tananyaga jelentős változásokon megy keresztül. Egy javaslat szerint ezentúl a történelemoktatást 1450-től kellene kezdeni, nem pedig a civilizáció kezdetétől. A tananyag csökkentését célzó reform a tudósok és a pedagógusok között egyaránt nagy vitát váltott ki.

Ha bevezetik az új rendszert, a hallgatók számos jelentős történelmi személyről soha sem fognak hallani tanulmányaik során. A Michigan Institute of Technology egyik kutatója, Michael H. Hart asztrofizikus ezért összeállított egy listát arról a kétszáz legjelentősebb személyről, akik nagy hatást gyakoroltak a világtörténelemre. A lista az ötezer évvel ezelőtt élt Ménész fáraónál kezdődik és a fiatalabb George W. Bushnál ér véget.

Ha megvalósul a reform, akkor a diákok nem tanulnak majd a fontos történelmi személyiségek legalább 40%-ról. A hiányzó alakok között találjuk Ábrahámot, Mózest, Dávidot és Salamont is. Voltak zsidók, akik felfértek a listára. Közöttük van Karl Marx, Albert Einstein, illetve a fogamzásgátló tablettát feltaláló Gregory Pincus is.

A reform kritikusai többek között azt hangsúlyozzák, hogy a lista meglehetősen elfogult a nyugati világ történelme és személyiségei iránt és maga a dátumválasztás is erősen eurocentrikus.

„Egy olyan világban, ahol a közösségi médiában villámgyorsan terjedő információk fontosak, ahol hamis hírek árasztanak el minket minden irányból és ahol az emberek sokkal inkább indulattól és nem értelemtől vezérelve vitáznak, az AP vizsgarendszer történelem anyaga fontosabbá vált, mint valaha. A hallgatóknak tudniuk kell, hogy az európaiak térnyerése előtt is létezett egy nagyszerű, gazdag és fejlett világ ” – mondta Tyler George, egyetemi történelemoktató.

A sok kritika hatására Trevor Packer, a tananyagreform egyik felelőse elmondta, hogy mérlegelik a kezdeti időpont néhány évszázaddal korábbra helyezését. A végső döntés júliusra várható. „Nagy tisztelettel és bizalommal vagyok a történelemtanárok felé. Amikor eljutott hozzám a számos tiltakozás, úgy döntöttem, hogy figyelembe kell vennem azokat” – mondta.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

Megszakítás