Csökken a terror, csak a terroristák nem értesültek erről

A hetek óta tartó terror határozottan enyhült. Ennek ellenére számos késeléses merénylet történt, elsősorban Gus Ecionban és Hevronban. Több fiatalkorú arabot őrizetbe vettek, akik beismerték: késsel, vagy más hegyes tárggyal, például élesre reszelt csavarhúzóval akartak zsidókat ölni. Volt olyan terrorista is, aki zsidónak öltözve akarta végrehajtani a merényletet – a gyanúsan viselkedő férfira azonban felfigyeltek a katonák, és megelőzték a támadást.

Számos úton számoltak be kődobálásról, többek közt Kárméj Cur, Ramle, Bét-Él, Bétár és Modiin közelében. Több helyen volt fegyveres, illetve gyújtóbombás merénylet, éjjelente pedig nem egy úton gyakori, hogy az út széléről lézerfénnyel vakítják el az autósokat, illetve olajjal locsolják fel az utakat. Jeruzsálemben a rendkívül problémás Suafat negyedben kővel dobálták meg a villamost.

img630412
A terroristák temetésére összegyűlt tömeg
A hét végégn az izraeli kormány, a két héttel korábban hozott határozatát figyelmen kívül hagyva, hét terrorista holttestét adta ki a Palesztin Hatóságnak azzal a feltétellel, hogy nem szerveznek felvonulást a temetések köré. A Palesztin Hatóság nem tartotta be ígéretét, több ezres tömeg vonult az utcára, és zavargások törtek ki Hevronban.

A Tel-Avivhoz tartozó Jáfóban autós felvonulást szerveztek a város arab lakosai a terror támogatására, Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak és palesztin zászlókat lengettek. Az izraeli hadsereg katonái titkos arab fegyverraktárt lepleztek le, ahol több tucat pisztolyt és egyéb fegyvert találtak.

Szomorú hír, hogy elhunyt a jeruzsálemi buszon végrehajtott merénylet egyik, súlyosan megsebesült áldozata.

Az eső nem, csak az áramszolgáltatás szünetel

A téli időszámításra való átállással megérkezett a téli időjárás is. A hét során rengeteg csapadék hullott, részint eső, részint ökölnyi jégdarabok formájában. A csapadék mennyisége egyes területeken elérte a tavaly egész télen át hullott csapadék mennyiségét. A rendkívüli esőzés számlájára írható az utakon számos tragikus baleset. Tel-Avivban egy darut döntött le az orkánszerű szél, Jeruzsálemben busz csapódott egy falnak. Több városban autókat sodort el az áradat, melyet a csatornák nem voltak képesek elnyelni.

Téli sajátosság Izraelben, hogy a rossz idő beköszöntével gyakorivá válnak az áramszünetek.. A hét folyamán több tízezer lakás maradt huzamosabb ideig áram nélkül, rövidebb áramszünetek pedig gyakorlatilag az egész országban előfordultak.

590x330_10251532_screen-shot-2015-10-25-at-11.31.58-am
Utcai áradás Izraelben
Győzni lehet, ünnepelni nem

Az Abu Dhabiban megrendezett dzsúdó nagydíjon két izraeli versenyző ért el harmadik helyezést. A szervezők biztonsági okokra hivatkozva nem engedélyezték, hogy az izraeli versenyzők hazájuk zászlajával ékesített ruhában mérkőzzenek, továbbá azt sem, hogy akár a küzdelem során, akár a díjátadásnál felhúzzák a kék-fehér lobogót. Miri Regev, kulturális- és sportminiszter komoly lépéseket ígért az ügyben.

img630384
Az egyik izraeli bronzérmes dzsúdózó
Újrahasznosított tankok

A hadsereg a környezettudatosság jegyében a régi Merkava II tankokat fegyveres erők szállítására alkalmas járművekké alakítja át, és a gyalogos ezredek szolgálatába helyezi őket. Az újra felhasznált tankokat korszerű védelmi rendszerrel és légkondícionálóval is felszerelik.

Nagykoalíció?

Jáir Lápid, az ellenzék egyik vezére egy tévéinterjúban arról beszélt, hogy a vezető kormánypárt, a Likud, felajánlotta nekik az egyik jelenlegi koalíciós partner, a vallásos Zsidó Otthon (Bájit Hájehudi) miniszteri tárcáit.

Jó hírek a végére

A néhány héttel ezelőtti, Piszgát Zeev-i késeléses merénylet mindkét áldozata távozott a kórházból, és bár hosszú út áll még előttük, otthon folytathatják a gyógyulást.

Megható pillanatokat élt át egy, a tavaly nyári háborúban megsérült katona családja, amikor a fiatalember, sérülése óta először, igen-t és nem-et jelzett a fejével, majd néhány nappal később egy szót is kimondott – több mint egy év után először.

Az előző héten Gevá Binjáminban megkéselt katonalány állapota is javul: éber és kommunikál.