Ezzel megduplázódott a Chábád kirendeltségek száma a szigetországban.

Az izraeli Sálom Dovber Vaisfiche rabbi és felesége, Ráchel Takajamában, az amerikai David Posner rabbi és felesége, a Venezuelából származó Chaya Mushka pedig Kiotóban kezdte meg működését. Ahogyan a legtöbb távol-keleti Chábád-ház, ez a két intézmény is elsősorban a zsidó turistákat, köztük is a kiemelkedő számban világot járó izraeli fiatalokat szolgálja majd.

“Hihetetlen módon növekszik a Japánba látogatók száma. Tavaly 30 millió turista érkezett Japánba, idén pedig még ennél is többet várnak” – mondta a Tokióban élő Mendi Sudakevitch rabbi, aki feleségével, Chánával a japán Chábád közösséget vezeti. Sudakevitcz rabbi segített az új küldötteknek megfelelő helyszínt találni a széder estékre, melyeken 150 résztvevő jelent meg.

Kiotó a japán kultúra bölcsője, és sokáig az ország fővárosa volt. Kiemelkedő turistacélpont, mely csupán egy órányi autóútra fekszik Kobétől, ahol már régóta működik zsidó közösség. A Kaliforniában nevelkedett Posner rabbi egyben képzett kóser mészáros is, így tevékenyen tud hozzájárulni Japán kóser húsellátásához is. A házaspár tudta, hogy mibe vág bele: mindketten Chábád-küldöttek gyermekei, így nem ismeretlen előttük ez az életforma.

Kiotóval szemben Takajama csupán egy kistelepülés Gifu megyében, a „japán Alpokban”. Bár zsidók egyáltalán nem élnek a környéken, az évi 40 000 turista között szép számmal akadnak zsidók is. “Korábban “vándor rabbik” látogatták a falut, akik a nagyobb ünnepekre érkeztek Takajamába. Tavaly azonban a helyi önkormányzat vezetősége fordult hozzánk azzal a kéréssel, hogy nyissunk egy állandó kirendeltséget náluk” – mondta Sudakevitch rabbi.

Az otthonuktól távol, egy idegen országban tartózkodó zsidó turisták nemcsak spirituális feltöltődésre számíthatnak a Chábád-központokban, hanem fizikai szükségleteikről is gondoskodnak. “Egy zsidó fizikai szükségleteit kielégíteni valójában spirituális tevékenység. Az otthonunk nyitva áll mindenki előtt. Reményeink szerint a barátságos invitálás, egy tányér meleg étel és a kellemes társaság meghozza a látogatók kedvét egy kis zsidósághoz is” – mondta Vaisfiche rabbi.

zsido.com

Forrás: crownheights.info

 

 

 

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287