A svédországi zsidó közösség vezetői ismét felszólították a politikusokat, hogy tiltsák be a neonáci Északi Ellenállás Mozgalmat.

A múlt hétvégén 300 szélsőjobboldali vonult fel, hogy a szeptemberi választások előtt felhívják a figyelmet a szélsőséges pártjukra – olvasható a jpost.com cikkében. A párt a „nem északi származású” bevándorlókat eltávolítaná az országból és „visszavenné a hatalmat a globális cionista elittől”.

A stockholmi zsidó közösség elnöke Aron Verstanding szerint a neonácik egyre aktívabbak Svédországban, az Északi Ellenállás Mozgalom pedig nyíltan erőszakos szervezet, ami törvényellenes. A politikusoknak mindent meg kell tenniük, hogy betiltsák ezeket a szervezeteket – hangsúlyozta Verstanding. A zsidók nem érzik magukat biztonságban, a kormányzat pedig nem tesz meg mindent az ügyben – tette hozzá a közösség vezetője.

Aron Verstanding emlékeztetett arra is, hogy a stockholmi zsidók nagyrészt holokauszt túlélők és azok leszármazottai, ezért is különösen érzékenyek a nácik nyilvános masírozásaira.

Az Északi Ellenállás Mozgalom nemzetiszocialista szervezetnek határozza meg magát, amely egy nemzetiszocialista társadalom létrehozására törekszik. Szerintük a zsidók uralják a világot gazdaságilag és katonailag. A mozgalom szerint a zsidók célja az összes nemzet instabillá tétele saját hatalmuk biztosítása érdekében.

A zsidók Stockholmban egyaránt fenyegetettnek érzik magukat az iszlám szélsőségesek és a neonácik irányából is, bár – teszi hozzá a cikkben Verstanding – a város jó környezetet nyújt a közösségi életük számára.

zsido.com

Kép: timesofisrael.com