Nyilvánosságra hozták a világ egyetemeit rangsoroló, úgynevezett Shanghaj-listát.

A legjobb 100 egyetem közé kerülni a világon nem kis teljesítmény. Összehasonlításképpen: a legjobb osztrák egyetem a 151-200. helyen, a legjobb cseh egyetem a 200-300. helyen található. Magyarországi egyetem nem került be a legjobb 500-ba. (Az Eötvös Loránd Tudományegyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet az 501-600. helyre sorolták.)

Az akadémiai körökben etalonnak számító Shanghaj-listát különféle szempontok szerint állítják össze, ezek között szerepel a Nobel-díjas kutatók számától kezdve a publikációs listák minőségéig sokféle tényező.

A listán az izraeli Technion műszaki egyetem a 77. helyezést érte el, olyan intézményeket előzve meg a száz között mint a Moszkvai Állami Egyetem, a rotterdami Erasmus Egyetem vagy a Bázeli Egyetem.

A Technion évről évre javít a helyezésén, 2003-ban még csak a 200-300. hely közé pozícionálták, tavaly már a 93. volt, idén pedig 16 hellyel előbbre került. Az egyetem elnöke szerint a kemény munkának köszönhető, hogy a Technion-t zsinórban hét egymást követő évben is a világ 100 legjobb egyeteme közé sorolták. Peretz Lavie elmondta, hogy ez a minősítés a Technion kiválóságának nemzetközi elismerését jelenti.

A másik izraeli egyetem, amelyik bekerült a legjobb száz közé: a jeruzsálemi Héber Egyetem a maga 95. helyével.

A világ tíz legjobb egyeteme a következő:

  1. Harvard University
  2. Stanford University
  3. University of Cambridge
  4. Massachusetts Institute of Technology (MIT)
  5. University of California, Berkeley
  6. Princeton University
  7. University of Oxford
  8. Columbia University
  9. California Institute of Technology
  10. University of Chicago

A teljes lista itt tanulmányozható.

zsido.com