Sosem késő elkezdeni.

A ma 67 éves Fima Smulbird Ukrajnában született. Sokáig nem tudta, hogy zsidó, ám egyszer nagyapja valami illetlen viccet mesélt jiddisül, mire nagyanyja ráripakodott: “De hiszen zsidó vagy!”. Ezzel együtt a vallási nevelés kimaradt az életéből. Bár micvájáról azért megemlékeztek: tortát sütöttek neki és kapott egy órát.

Az 51 éves David Arbital egészen más háttérrel rendelkezik. Az oklahomai Tulsában élő férfi a háború utáni Amerikában nőtt fel, ahol szabadon élhette meg és gyakorolhatta zsidóságát. Az ő bár micvája egészen másképpen nézett ki: évekig tartó készülődés után ő olvasta fel a zsinagógában a háftárát, a tóraolvasást követő prófétai szakaszt, majd nagy ünnepséget rendezett számára a család. A későbbiekben már nem játszottak a hagyományok ilyen nagy jelentőséget az életében.

Idősebb korára azonban mindkét férfi ismét elkezdett a gyökerei iránt érdeklődni, és mindkettőjükben ugyanaz a vágy fogalmazódott meg: szeretnének megtanulni Tórát olvasni. Ez nem egyszerű feladat, mert a tóratekercsekben a szöveg írásjelek, a magánhangzókat jelző pontok és dallamjegyek nélkül szerepel, így mindezeket fejből kell megtanulni. Hibázni nem szabad, mert a tóraolvasás alatt a jelenlévők árgus szemekkel követik a szöveg helyes felolvasását.

Vajon mi késztette ezeket az embereket, hogy ilyen nagy fába vágják a fejszéjüket?

Az időközben Sidneybe vándorolt Fima elmondta, hogy nagyon szeretett volna egy igazi bár micvát, mely 13 éves korában kimaradt az életéből. “Végül is 67 éves vagyok. 6+7 pedig éppen 13, így megkérdeztem a rabbit, hogy lehetne-e bár micvám”. A Bondi Beachen működő Chábád-központ vezetője, Yehoram Ulman rabbi örömmel mondott igent. Ekkor Fima hozzákezdett, hogy megtanulja a Tóra azon hetiszakszához tartozó prófétai részt, melyet születése után olvastak fel a zsinagógákban. Héberül már megtanult olvasni korábban, ám a dallamjegyek elsajátítása során sok nehézségbe ütközött. Mivel nem volt tanulópárja, az interneten keresett oktatóvideókat, illetve a Chábád weboldalának segítségével igyekezett előre haladni. A hosszú felkészülés meghozta a gyümölcsét: Fima hibátlanul olvasta fel a háftárát a zsinagógában. “Nem ejtettem hibát. Mindenki gratulált, én pedig nagyon büszke voltam magamra” – mondta Fima.

“Ez azonban csak a kezdet. Most már tudom követni a tóraolvasását és jól forgatom az imakönyvet is. Azonban egyelőre csak a fordításos imakönyvet használom, így most héberül tanulok, hogy jobban megértsem a szövegeket” – tette hozzá.

David számára szintén a szent szövegek olvasása jelentette az inspirációt. “A Chábád weboldalán mindig áttanulmányoztam a hetiszakaszt, de az igazi vágyam az volt, hogy egyszer magából a tóratekercsből olvashassak. A férfi a tulsai lubavicsi küldöttel, Yehuda Weg rabbival kezdett tanulni, és Fimához hasonlóan ő is sokat gyakorolt a Chábád felkészítő weboldalán. A nagy pillanat egy hónappal ezelőtt, elul hónap újholdján következett el, amikor David olvasta fel az aktuális szakaszt a Tórából. A tulsai Chábád zsinagóga közössége lelkesen ünnepelte a férfit. “Az álmom valósult meg ezzel. Azért imádkoztam Istenhez, hogy képessé tegyen a tóraolvasásra. Végül sikerült megvalósítani a célomat” – mondta David.

Mindkét férfi a Chabad.org weboldalon elérhető Torah Trainer program segítségével valósította meg az álmát. “Ez a program játszotta a legnagyobb szerepet a bár micvára való felkészülésemben. Megtanított helyesen kiejteni a szavakat és felvenni a ritmust” – mondta Fima.

David azt a lehetőséget értékelte különösen nagyra, hogy ki lehet jelölni bármely szót a szövegben, és akárhányszor újra meg lehet hallgatni a helyes kiejtést és dallamot. “Csak ismételni kell sokszor egymás után, és már rögzül is. Ráadásul bárhol lehet gyakorolni. Akár a parkban ülve is, egy fülhallgatóval”.

David számára a tóraolvasás nemcsak kihívás volt, hanem spirituális utazás is. “Ez nemcsak a cél eléréséről szól, hanem az Istenhez való közelkerülésről is. Olyan kapcsolatot tudtam kialakítani az Örökkévalóval, amilyenre nem is gondoltam korábban. Egyre inkább átéreztem, hogy mekkora szükségünk van Istenre. Amikor ezt elmondtam a rabbinak, ő így felelt: ‘Nem csak neked van szükséged Rá, hanem Neki is szüksége van rád!'”.

zsido.com

Forrás: crownheights.info