A német államügyészség dortmundi hivatala egy 92 és egy 93 éves egykori SS katonát vádol tömeggyilkosságban való részvétellel.

A két férfi a második világháború alatt az észak- lengyelországi Stutthofban (Sztutowo) működtetett koncentrációs táborban volt az őrség tagja. “A stutthofi koncentrációs táborban végzett tevékenységük alapján azt feltételezzük, hogy számos gyilkosságban működtek közre. Az is valószínűsíthető, hogy az őrök tudatában voltak a különféle kivégzési módoknak. Ennyi ember szervezett legyilkolása csak úgy volt kivitelezhető, hogy az őrzésükkel megbízottak ehhez segítséget nyújtottak.” – áll az ügyészség állásfoglalásában.

A két férfit nem nevezték meg, csak annyit közöltek, hogy egyikük az Észak Rajna-Vesztfália tartományban fekvő Borkenben él és 1924 és 1944 között volt a tábor őre, másikuk Wupperthalban él és 1944 és 1945 között volt a tábor őre.

Efraim Zuroff, a Wiesenthal Intézet egykori nácikat felkutató részlegének vezetője üdvözölte a német ügyészség döntését. “Az elmúlt négy hónapban a Wiesenthal Intézet 18 egykori stutthofi foglyot keresett meg, hogy segédkezzenek a két őr perének előkészítésében. Többségükre Izraelben találtunk rá, néhányan az Egyesült Államokban és Svédországban élnek. Stutthofba elsősorban Litvániából hurcoltak zsidókat, de érkeztek ide magyarországi zsidók is, akiket Auschwitzból szállítottak át ide.”  – mondta Zuroff és hozzá tette, hogy várják további túlélők jelentkezését is.

1939 és 1945 között Stutthofban 85 000 embert öltek meg, közülük 28 000-en voltak zsidók. Ez volt az első koncentrációs tábor, mely Németország területén kívül létesült. 1939 szeptemberében kezdte meg működését, elsődleges célja a lengyel értelmiség bebörtönzése volt. Összesen 110 000 ember hurcoltak Stutthofba a láger fennállása alatt. 1942-ig “átnevelő munkatáborként”, majd koncentrációs táborként működött. 1943-ban gázkamrát és krematóriumot építettek, és megkezdődtek a folyamatos tömeggyilkosságok. A tábort 1945 januárjában szabadította fel a szovjet hadsereg.

A vádlottakat több mint száz lengyel és 77 szovjet fogoly elgázosításával gyanúsítják. A bűncselekmények elkövetésére 1944 nyarán került sor. Az őrök feltehetően részt vettek az 1944 augusztusa és decembere között a táborba szállított zsidók lemészárlásában is.

A münsteri bíróság közleménye szerint a gyanúsítottak tagadják, hogy bármilyen, emberiség elleni bűncselekmény végrehajtásában részt vettek volna, és azt is, hogy ezek elkövetéséről a táborban tudtak volna.

zsodo.com

Forrás: Arutz7, JPost