A Deutsche Bundesbank történészeket kért fel a múlt feltárására.

Múltfeltáró vizsgálatot kezdeményezett a német Deutsche Bundesbank az 1923 és 1969 közötti időszakra vonatkozóan – különös tekintettel a náci éra idejére. A bejelentés szerint két történész – a Londoni Közgazdasági Iskola professzora, Albrecht Ritschi és Magnus Brechtken, a müncheni Kortárs Történeti Intézmény munkatársa – vezeti majd a projektet.

A pénzintézet közleménye szerint főként a náci időszakra koncentrálva vizsgálják meg a bank vezetésének döntéseit, azt próbálva meg kideríteni, milyen szerepe lehetett az ország háborús stratégiájának kidolgozásában és a politikai irány meghatározásában – olvasható a Jewish Telegraphic Agency honlapján.

Ritschi a médiának adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a német központi bank múltját illetően „néhány kellemetlen kérdés eddig még sosem hangzott el”, és a bank megalapításának legutóbbi évfordulója alkalmából kiadott emléktanulmányban is mindössze három oldal számolt be a náci időszak alatt történtekről.

A szakember azt is elárulta, hogy feltételezéseik szerint a háború idején a Reichsbank vezetői sokban hozzájárultak a görög valuta leértékeléséhez, valamint az elszabaduló infláció következtében a éhség előidézéséhez is. A nácik által elrabolt aranytartalékok elhelyezésében szintén részt vehetett a pénzügyi intézmény.

A bank múltját feltáró projekt akár négy évig is tarthat, és közel 3 millió euróba kerül majd.

zsido.com

Kép forrása: JTA