Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

A Vígszínház előadását láthatták az izraeli érdeklődők a tel-avivi Cameri színházban péntek délben és szombat este. A neves izraeli szerző, Chánoch Levin “Az élet, mint olyan” című darabját Ilán Eldád rendezésében már egy évtizede játsszák Budapesten. A kamaradarab már több mint 160 előadást ért meg, s most Kern András, Kútvölgyi Erzsébet és Márton András játékával Izraelben is telt házzal és nagy sikerrel szerepelt. Az egy idősödő házaspár viszonyát feldolgozó előadást magyar nyelven, héber feliratozással mutatták be a nemzetközi Chánoch Levin fesztivál keretében.

A Cameri Színház Tel-Avivban

Agyműtét élő adásban

Agyműtétet közvetített élőben a Facebook a beer-sevai Szoroka kórházból. A több mint félmillió néző által követett adást az egyik izraeli egészségpénztár szervezte meg. A három órás műtét során az orvosok egy jóindulatú daganatot távolítottak el egy 50 éves nő agyából. A beavatkozás sikeres volt, a páciens a kórházban lábadozik.  A műtétet követő nézők az eljárás minden részletét láthatták, semmit sem takartak el vagy hagytak ki, ezért “csak ebéd előtt ajánlatos beletekinteni, kivéve, ha esetleg ön is agysebész” – szólt a jó tanács.  A közvetítéssel a Szoroka kórház közelmúltban megnyitott agyközpontját kívánták bemutatni a nagyközönségnek.

Az agyműtét helyszíne

Az új amerikai nagykövet támogatja az építkezéseket Jehudában és Somronban

Az izraeli kormány nagy örömmel fogadta a leendő amerikai elnök jelöltjét az izraeli nagyköveti posztra. David Friedman vallásos zsidó és Izrael elkötelezett támogatója. Elmondása szerint már több mint száz alkalommal járt a zsidó államban, és szívügyének tekinti a Jehudában és Somronban élő zsidó közösségek sorsát, melyeknek jelentős összegeket adományozott. Az ügyvéd az amerikai elnökválasztási kampány során Donald Trump Izrael-ügyi tanácsadójaként szolgált. Így foglalta össze Trump véleményét Izraellel kapcsolatban: “A leendő elnök hisz abban, hogy Izraelnek folytatnia kell az építkezést Jehudában és Somronban. Ezt a területet Izrael már 50 éve az ellenőrzése alatt tartja, és 400 000 zsidónak az otthona. Ha ehhez hozzáadjuk a Kelet-Jeruzsálemben élő zsidókat, akkor már közel járunk az egymillióhoz. Ezek az emberek nem mennek sehová. Izrael nem követi el még egyszer azt a hibát, mint amikor a gázai településeket evakuálta.”

Náftáli Benet oktatásügyi miniszter Twitter üzenetében köszöntötte Friedmannt: “Sok sikert kívánok David Friedmannek, az Egyesült Államok leendő izraeli nagykövetének. Ő Izrael igazi barátja.” Rádióinterjújában Benet hozzátette, hogy Friedmann kinevezése újabb esélyt jelent arra, hogy végleg elfelejthessük a palesztin állam megalapításának ötletét.

Cipi Hotoveli, külügyminiszter-helyettes szintén örömét fejezte ki: „A Friedmann kinevezéséről szóló hírt csak üdvözölni tudjuk Izraelben. Az ő álláspontja is az, hogy meg kell erősíteni Jeruzsálem fővárosi státuszát, illetve, hogy nem a [Jehudában és Somronban létesített] települések okozzák a térség problémáit.”

Az ellenzéki Jes Átid pár vezetője, Jáir Lápid szintét üdvözölte a kinevezést: “Várom, hogy együtt dolgozhassam az új nagykövettel, Izrael közeli barátjával. Remélhetőleg már a nagykövetség új helyszínén: fővárosunkban, Jeruzsálemben”.

A szintén ellenzéki, baloldali Merec párt vezetője, Zehává Gálon tömören fogalmazta meg véleményét Friedmanról: “Kinevezése katasztrófa. Netánjáhu nem is kívánhatott volna jobb nagykövetet magának.”

A Palesztin Autonómia vezetése sincs elragadtatva a leendő nagykövet személyétől. Közleményük szerint Friedman kinevezése “figyelmeztető lövés a palesztinok és az arab országok számára.”

Friedman és Benet

Kifulladóban a késes intifáda

Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét adatai szerint kihunyni látszik a tavaly kezdődött terrorhullám, melyet egyesek “mini-intifádának” vagy a “kések intifádájának” neveztek. Az incidensek száma novemberben 38%-ot esett országosan és 72%-ot Jeruzsálemben. Az elmúlt hónapban összesen 95 támadást regisztráltak, melyek közül kilencet követtek el a fővárosban. A támadások többsége útmenti kő- és gyújtóbomba dobálás volt. Októberben még 153 incidens történt országosan és 48 Jeruzsálemben, és ezek összesen 2 halálos áldozattal és 23 sebesülttel jártak. A terrorhullám csúcspontja tavaly októberben volt, 620 incidenssel. Decemberben eddig egy súlyosabb támadás történt: szerdán a jeruzsálemi óváros egyik kapujában támadt késsel a rendőrökre egy 21 éves, hevroni illetőségű arab fiatal, könnyebb sérüléseket okozva. A rendőrök tüzet nyitottak a támadóra, és megölték. A Sin Bét szerint a terror intenzitásának csökkenése jelentős részben annak köszönhető, hogy nagy erőkkel dolgoznak a különböző médiafelületeken megjelenő uszítás visszaszorításán. Számos nyomtatott és internetes magazin irodájában tartottak házkutatást, és több, terrorizmust éltető rendezvény megtartását akadályozták meg a közelmúltban.

A jeruzsálemi késelés helyszíne: az Oroszlános Kapu

Tűz után árvíz

A Haifát pusztító tűzvész után hatalmas eső és vihar sújtotta a tengerparti várost. A hét elején a rendkívül heves esőzések következtében 24 óra leforgása alatt több mint 100 mm csapadék hullott le. A városban mért évi átlagos csapadékmennyiség 6-700 mm. A rengeteg esővíz Haifa alacsonyabban fekvő részein az utcákon hömpölygött, számos gépkocsit elsodorva. Egy idős férfit autóvezetés közben ért az áradás. Nem tudta idejében elhagyni autóját, kihűlt, és mire a mentőegységek elérték, már nem tudtak segíteni rajta. A kegyetlen időjárás számos közúti balesetet okozott szerte az országban.

Mentőcsónak Haifában