Kóser segítség a világ végén

„Már nyolc órája itt várakozunk a montanai Billings repülőterén, miután gépünk kényszerleszállást hajtott végre egy technikai probléma miatt. A beígért mentesítő járat csak az imént szállt fel New Yorkból, még jó pár óra, mire tovább repülhetünk. Már mindenki nagyon feszült, mert nem hagyhatjuk el a terminált, ami legfeljebb akkora mint négy átlagos nappali szoba összesen. És közel háromszázan vagyunk” – számot be az El-Al földre kényszerült Tel-Aviv – Los Angeles járatának egyik utasa.

kenyszer
Chavi Bruk, a montanai Bozeman chábád-házának egyik igazgatója
Miután a Boeing-777-es repülőgép egyik hajtóműve kigyulladt, a pilóták jobbnak látták, ha a legközelebbi repülőtéren kényszerleszállást hajtanak vágre. A szerencsés landolást követően az utasokat a terminálba szállították. Hamarosan fogyni kezdett az élelem, különösen a kóser, hiszen azt nem lehetett helyben pótolni. Az El-Al vezetősége telefonon kért segítséget a repülőtérhez legközelebb eső Chábád-háztól, mely a montanai Bozeman városban található. Bruk rabbi éppen nem volt otthon, ezért a felesége lépett akcióba. Telepakolta étellel autóját, és nekivágott a 240 km-es útnak. „Nagy szerencse, hogy éppen az előző nap érkezett meg egy nagyobb kóser ételszállítmány, mert ezen a vidéken nemigen kapni ilyesmit. Gyorsan összeválogattam mindent, amiből szendvicseket lehet készíteni és már indultam is.” – idézte fel a történteket Chavi Bruk rebecen.

kenyszer2
Bagelek, felvágottak, chumusz és friss gyümölcsök – többek között ezzel kínálta a repülőtéren rekedt utasokat Chavi Bruk, rebecen
Az utasok – zsidók és nem zsidók egyaránt – igazi hősként ünnepelték a rabbifeleséget. „Ahogy megérkezett, nekiállt az ételosztásnak, amivel több száz ember arcára csalt mosolyt. Olyan kedvességgel és örömmel sürgött-forgott, hogy nehéz volt eldönteni, kinek okozott nagyobb örömet az akció: neki, vagy nekünk, éhező utasoknak.” – emlékezett vissza az egyik izraeli utas, Hillel Fund. A mentesítő járat végül tíz óra várakozás után szállította tovább az utasokat úticéljukhoz, Chavi Bruk pedig ismét megtette a többórás autóutat hazafelé.

Forrás: chabad.org és humansofjudaism

Megszakítás