A lubavicsi hászid férfi a koronavírus miatt nem hagyhatta el a közép-ázsiai országot. Hazaszállításáról az Israir légitársaság gondoskodott.

Smulik Kravitsky három héttel ezelőtt fordult először segítségért egy, az izraeli turisztikai és légi közlekedési vállalatok felső vezetői számára létrehozott whatsapp csoporton keresztül.

„Kérem hallgassák meg annak hászidnak a történetét, aki még a télen érkezett Kazahsztánba, hogy a lubavicsi küldötteknek segítsen, de az országban ragadt, mert lejárt az útlevele. A koronavírus miatt nem tudta megújítani az útlevelét és repülőjáratok sem álltak már rendelkezésre Izrael felé. Ráadásul, mivel nem volt érvényes útlevele és így illegálisan tartózkodott az országban, a hatóságok körözés alá vonták”.

Uri Szirkisz, az Israir Airlines légitársaság vezérigazgatója is olvasta az üzenetet és elhatározta, hogy megteszi, amit tud. Felvette a kapcsolatot Kravitskyvel, és értesítette, hogy az Israir egyik Kínából Izraelbe tartó teherszállító járata megszakítja az útját Kazahsztánban, és felveszi a fedélzetre. Annyit kért tőle, hogy rendezze el a hatóságokkal a kiutazásának feltételeit és a megadott időben legyen a repülőtéren. A vezérigazgató magára vállalta, hogy beszerzi a szükséges engedélyeket, melyek birtokában utast vehetnek fel a teherszállító repülőgépre.

Kravitsky örömmel vágott bele az ügyintézésbe, azonban nem járt sikerrel. Hiába szállt le a repülő Kazahsztánban, ő – a megfelelő dokumentumok hiányában – nem szállhatott fel rá. Szirkisz ekkor sem hagyta cserben a hászidot. Papíron felvette a cég munkatársai közé és így sikerült új útlevelet szereznie a számára. Amikor a következő Israir gép leszállt, Kazahsztánban, már nem volt akadálya, hogy Kravitsky is a fedélzetre lépjen és hosszú hónapok után hazatérjen Izraelbe.

zsido.com

Forrás: crownheights.info