Az elsődleges tűzvizsgálat szerint az imaterem oltáránál keletkezett elektromos hiba okozhatta a tüzet keddre virradó éjszaka a zuglói zsinagógában – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A tájékoztatás szerint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági eljárás keretében vizsgálja a hétfő éjszaka, a XIV. kerületi, Thököly úti zsinagógában keletkezett tűz körülményeit.

Az elsődleges tűzvizsgálat megállapította, hogy a tűz az imaterem oltáránál keletkezett, a lángok nagy valószínűséggel egy elektromos berendezés meghibásodása miatt csaptak fel.

A nem sokkal éjfél után bekövetkezett tűzhöz a zuglói hivatásos tűzoltók vonultak ki, a tűzoltók az ablakon keresztül jutottak be a füsttel telítődött zsinagógába. A tíz négyzetméteren égő lángokat rövid idő alatt sikerült megfékezni, ezt követően átszellőztették az épületet.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kedd este azt közölte az MTI-vel: a tűzben senki sem sérült meg, az épület azonban súlyosan megrongálódott és a zsinagóga Tóra-tekercsei is elégtek. Kiemelték, minden szükséges segítséget megadnak ahhoz, hogy a zuglói közösség minél előbb újra használatba vehesse a zsinagógát és az épület ismét a helyi hitélet központjaként működhessen.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség amellett, hogy együttérzéséről biztosítja a zuglói közösség tagjait, felajánlja segítségét a bajba jutott zsinagóga számára, és amennyiben erre igény mutatkozik, a hitélethez szükséges eszközökkel, – például imakönyvek felajánlásával – segítene ebben a nehéz helyzetben.

MTI/zsido.com