Sötét képet festett a spanyolországi és európai zsidóság jövőjéről Katalónia vezető rabbija a barcelonai merénylet után. Szerinte a közösség sorsa megpecsételődött a radikális iszlám térnyerése és a hatóságok tehetetlensége miatt.

Meir Bar-Hen rabbi arra bíztatja a zsidókat, hogy hagyják el Spanyolországot, erről már a 13 halálos áldozatot követelő támadás előtt is beszélt. „Ez a hely elveszik számunkra. Ne ismételjük meg a venezuelai és algériai zsidók hibáját. Jobb előbb, mint később” – fakadt ki a rabbi. A probléma egyik aspektusa, hogy a nagy muszlim közösség egy része radikálizálódott és ők köztünk élnek – mondja Bar-Hen rabbi, hozzátéve, hogy ez egész Európára vonatkozik, tehát az egész kontinens elveszett – olvasható a haaretz.com cikkében. 

A rabbi hangsúlyozta, hogy csak a saját nevében beszél, nem képviseli az egész zsidóság véleményét. A Spanyolországi Zsidó Közösségek Szövetsége olyan közleményt adott ki, amiben teljes bizalmáról biztosította a biztonsági erőket. Meir Bar-Hen rabbi eközben azzal vádolja a hatóságokat és néhány politikust, hogy nem mernek szembenézni az iszlám terrorizmussal.

Példaként hozta fel, hogy áprilisban beengedték az országba egy könyvfesztiválra a palesztin Leila Khaledet, aki 1969-ben résztvett egy repülőgép eltérítésében. A rabbi felidézte, hogy a látogatás megtiltását elutasította Barcelona szélsőbaloldali polgármestere, ráadásul olyan határozatot is elfogadott a közgyűlés, ami elítéli Izraelt a „nemzetközi törvények megsértése” miatt.

Kép: haaretz.com