76 évvel a jászvásári szörnyűség után a német állam kész segítséget nyújtani az idős túlélők számára.

Hosszas tárgyalásokat követően az 1941-es jászvásári zsidó pogrom román túlélői számára kártérítést fizet a német kormány – közölte a Claims Conference nevű, túlélőket segítő nemzetközi szervezet.

Az 1941-es pogrom során Jászvárosban kegyetlen támadást indítottak a helység zsidó közössége ellen, és közel 15 000 áldozattal végeztek. A „halálvagonokként” ismert vonatokra több ezer embert kényszerítettek, majd nyolc napon át a szerelvények addig bolyongtak az országban, míg a bezárt emberek szomjan nem haltak vagy meg nem fulltadtak.

A román zsidóság ellen indított pogrom túlélői számára hamarosan a német kormány anyagi támogatást nyújt, amellyel otthoni gondozásukat és időskori ápolásukat finanszírozzák – olvasható a Forward honalpján.

„A jászvárosi zsidók ellen elkövetett horrort több mint 70 évvel később végre elismerték”- nyilatkozott Stuart Eizenstat, a Claims Conference munkatársa. „Ezek a túlélők elképzelhetetlen szörnyűségeken mentek keresztül. Azoknak, akik ma még velünk vannak, elnyertünk egy kis igazságot.” – tette hozzá.

zsido.com

Kép forrása: NBC News