Ritka, ám annál civilizáltabb megállapodásra jutott egy német múzeum és egy nácik által kifosztott zsidó család.

A XV. századból származó műtárgyat a berlini múzeum visszaadja az örökösöknek, majd rögtön vissza is vásárolják tőlük. A Bode Múzeum közölte, hogy már meg is állapodtak egymással, az összegről nem nyilatkoznak – olvasható a jta.org cikkében.

A berlini múzeumok vezetője, Michael Eissenhauer azt mondta: egy törvénytelenséget számoltak most fel, valamint megköszönte az örökösöknek, hogy a tárgy továbbra is látható lehet.

Az 1430 körül készült keresztény témájú faragott szobor egykor Ernst Saulmann gyáros és felesége gyűjteményéhez tartozott. A házaspár 1935-ben hagyta el Németországot. A nácik minden hátrahagyott vagyonukat, üzletrészüket elkobozták. Először Olaszországba mentek, onnan a fasiszták elől Franciaországba menekültek. A megszállás alatt deportálták őket, amit túléltek. Ernst Saulmann 1946-ban halt meg a fogságban kialakult betegsége miatt, felesége Agathe 1951-ben öngyilkos lett.

A család kutatókat fogadott fel, akik tizenegy különböző helyen bukkantak rá a vagyon egy részére. Öt tárgyat német múzeumokban, hármat magánygyűjteményekben őriztek. Eltérő megállapodásokkal jutottak hozzá a műkincsekhez – ezt mondta az egyik örökös.

zsido.com

Kép: jta.org