A brit trónörökös nyilvánosságra került magánlevelében kifejti azt a reményét, hogy valamelyik amerikai elnök egyszer fellép a „zsidó lobbi” ellen.

Károly mindezt egy barátjának írt levelében írta le még 1986-ban. A levélről a Daily Mail című napilap számolt be. A Laurens van der Postnak címzett írásban a walesi herceg kifejti, hogy Katarba, Bahreinbe és Szaúd-Arábiába utazott, ahol megismerte az arab világ nézőpontját. Beszámolt arról is, hogy elkezdte olvasni a Koránt, mely segített neki megismerni a muszlim gondolkodást. Azt is megjegyezte, hogy nem lehet elvárni a muszlimoktól, hogy a Biblia olvasásán keresztül megértsék a keresztény világot. “Nagyra tartom az iszlám bizonyos értékeit – ilyen például a vendégszeretet és a vezetőikkel való kapcsolat.” – írta a walesi herceg.

Károly arra a meggyőződésre jutott, hogy a közel-keleti problémák oka a zsidó bevándorlásban keresendő, nem pedig a muszlimok belső konfliktusaiban, vagy abban, hogy az arab államok nem hajlandóak elismerni a zsidó nép államalkotó jogát őseik földjén. “Most már jobban értem az arab nézőpontot Izraellel kapcsolatban. Korábban nem gondoltam arra, hogy amerikai gyarmatnak tekintik az országot. El kell ismerni, hogy az arabok és a zsidók egyaránt szemita népek. Az Európából, és főleg Lengyelországból bevándorolt külföldi zsidók okozzák a problémát.”

Károly végül azt javasolja, hogy állítsák meg a további zsidó bevándorlást, és szálljanak szembe a zsidó lobbival. “Tudom, hogy számos, összetett problémával állunk szemben, de hogyan lehetne ezekre megoldást találni a kiváltó okok megszüntetése nélkül? Vajon lesz-e valamelyik amerikai elnökben annyi bátorság, hogy fellépjen a zsidó lobbi ellen? Lehet, hogy túl naiv vagyok?” – fogalmazta meg aggályait.

Stephen Pollard, a The Jewish Chronicle című újság szerkesztője felháborodott a levelet olvasva, melyben a “szokásos antiszemita klisék jelennek meg, elképesztően felkavaró módon”. A szerkesztő elsősorban a zsidók befolyással való üzérkedésének emlegetését kifogásolta a herceg levelében. “A zsidó lobbira való hivatkozás az antiszemiták kedvelt eszköze már évszázadok óta. Népszerű az a mítosz, mely szerint bizonyos gazdag és befolyásos zsidók irányítják a külpolitikát, a médiát, a bankokat és ki tudja még mit.” – írta Pollard.

A királyi család szóvivője szerint a levélben leírtak nem a trónörökös személyes meggyőződését tükrözik, hanem arab vendéglátóinak véleményét foglalja össze. “A levélben egyértelműen az áll, hogy a leírtak nem a herceg saját nézetét tükrözik az arab-izraeli konfliktussal kapcsolatban, hanem olyan emberek véleményét közli, akikkel látogatása során találkozott, és eszmecserét folytatott a témában. A megbeszéléseken elhangzottakat magánlevélben írta le egy régi barátjának, azzal a céllal, hogy jobban megértse azt a konfliktust, melyet mindig is rendkívül összetettnek ítélt meg, és melyről már 1986-ban is így gondolkodott.” – áll a hivatalos közleményben.

Bár a brit királyi ház egyes tagjai – köztük Károly herceg is – jártak már izraeli magánúton, hivatalos látogatásra még nem került sor a zsidó állam 1948-as megalapítása óta. A trónörökös részt vett Jichák Rabin és Simon Peresz temetésén is, azonban e látogatásai alatt semmilyen diplomáciai tevékenységet nem végzett. Izrael régóta kritizálja a királyi ház távolmaradását a zsidó államtól, miközben olyan totalitárius országokba, mint Katar vagy Szaúd-Arábia már többször tettek hivatalos látogatást.

Az eredeti tervek szerint a zsidó nép államiságra való törekvését támogató, 1917-ben született Balfour-deklaráció száz éves évfordulóján Károly herceg – Reuvén Rivlin államelnök meghívására – Izraelbe látogatott volna, azonban a várhatóan kedvezőtlen arab reakciók miatt végül törölték a programot.

zsido.com

Forrás: Arutz7