Megdöbbentő (?) felfedezés: Jamaica egyik temetőjében héber feliratú sírkövek alatt nyugszanak a kalózok.

A Bay Cemetery a fővárosban, Kingston-ban található. Utazásszervezők fedezték fel és tették ismerté a különleges sírköveket, egészen pontosan hetet. Héber felirat és a klasszikus kalóz-szimbólumuk, a csontok és a koponya – ezeket vésték a kövekbe.

A beszámolók szerint a zsidó kalózok évszázadokkal ezelőtt telepedtek le Port Royal-ban, abban a városban, aminek kétes híre a Karib-tenger kalózai c. filmet is ihlette. Bár ma már csak nagyjából 200 zsidó él a szigeten, legalább 21 zsidó temetkezési hely maradt fenn a környéken. A temetőtúrákat egy nonprofit szervezet koordinálja, ami 2007-ben alakult és a zsidó örökség megmentése a célja, erre használják fel a turisztikai bevételeket – olvasható az algemeiner.com cikkében.

Mások is foglalkoznak speciális túrákkal, ikonikus helyekkel, amelyek a zsidósághoz kapcsolódnak. Ilyen egy régi rum lepárlóüzem, a Serge-sziget és néhány ősi cukornád ültetvény – ezek egykor mind zsidók tulajdonában voltak.

A zsidók 1655 után érkeztek a szigetre, amikor az brit irányítás alá került. Általában arany és cukor kereskedelemmel foglalkoztak, de néhányan közülük kalózok lettek. Jelenleg egy zsinagóga van a szigeten, a Shaare Shalom, a szomszédságában található a Zsidó Örökség Központ.

Kép: algemeiner.com