A 18-34 év közötti korosztály 62 százaléka nem tudta megbecsülni az áldozatok számát, 52 százaléka pedig egyetlen koncentrációs tábort sem tudott megnevezni.

Megdöbbentően nagy azoknak az aránya, akik nem rendelkeznek történelmi alapismeretekkel a holokausztról – derül ki abból a friss felmérésből, amit a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából készítettek Kanadában.

A megkérdezetteknek több mint fele (54 százalék) nem tudta megmondani a népirtás során meggyilkolt áldozatok számát. A milleniumi generáció (18 és 34 év közöttiek) tagjai 62 százalékban tévesztették el a becslést.

Az Algemeiner összefoglalója szerint a fiatal nemzedéken belül nagyfokú a tájékozatlanság a témában. Csaknem minden ötödik (22 százalék) személy volt bizonytalan abban, hogy valaha is hallott a holokausztról; 52 százalékuk pedig egyetlen koncentrációs tábort vagy zsidó gettót sem tudott megnevezni.

A zsidó menekültek ügyét illetően sokan gondolták úgy, hogy Kanada nyitott bevándorlás politikával fogadta az országba érkezőket, pedig Kanada összesen 5 000 európai zsidót volt hajlandó a területére engedni a második világháború idején (ezzel messze lemaradva a demokratikus országok listáján).

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók 85 százaléka szerint fontos lenne ebben a témában erősíteni az oktatást, hogy ne történhessen még egyszer hasonló a jövőben.

Naomi Azrieli, a felmérést végző alapítvány elnöke az eredményt lesújtónak nevezte. „Kíváncsiak voltunk, hogy állunk a témával Kanadában” – fogalmazott az igazgató. „Sokkolt és csalódottá tettek az eredmények. Egyértelműen vannak feketefoltok az oktatási rendszerünkben, amiken javítani kell, mert a jelenlegi állás szerint a társadalmunk nem készítette fel kellőképp a következő generációt arra, hogy tanuljon a múltból” – tette hozzá.

zsido.com

Kép forrása: Algemeiner

Megszakítás