Az új algoritmus segít megelőzni az internetes támadásokat és az álhírek terjedését.

A kamuprofilok és robotok kiszűrésében ért el kiemelkedő eredményeket a Cyabra Strategy – derül ki a Calcalist írásából. A tel-avivi cég szakemberei korábban az izraeli hadsereg hírszerző központjában dolgoztak, és az üzleti életben is próbálták hasznossá tenni ismereteiket olyan programok kidolgozásával, amelyek képesek kiszűrni az álhíreket.

A Cyabra működési elve, hogy olyan közös jellemvonásokat keres, amelyek a kamuprofilokat jellemzik. Egyrészt könnyen nyomravezető lehet a létrehozás időpontja, ha az egy internetes kampány elindítása előtt nem sokkal történt. Valamint a profilhoz tartozó előzmények; továbbá a szokatlan internetes „ujjlenyomatok”, amelyek nem jellemzik a valós felhasználókat.

„Mindenki, aki aktív online, hagy maga után beazonosítható nyomokat – legyen szó egy Google+ profilról, blogról vagy email fiókról” – mondta Sendi Frangi, a Cybara marketing igazgatója. „Egy igazi személy más térben is aktív, nemcsak a Facebook profilján”.

A 2017-ben alapított vállalatot korábban a Coca-Cola is kiemelt figyelemben részesítette, és egy különleges projekthez is beválogatta partnerei közé.

„A legjobbkor lett megalapítva a Cybara, és egy valós szükségre ad választ” – nyilatkozta elismerően Rami Ben-Barak, a Moszad korábbi igazgató-helyettese, a cég egyik tanácsadója. „Az álhírek olyan globális jelenségnek számítanak, amik súlyos hatással bírnak a gazdasági és politikai életre. Véleményem szerint napjainkban ezek jelentik a legnagyobb veszélyt a demokráciára és a nyugati világra” – tette hozzá a szakember.

 

zsido.com