A hónap elején 59 évesen elhunyt Hryhoriy Arshynov, az ukrajnai zsidó örökség ápolásának egyik fő alakja, kinek emlékére most kampány indult az általa megmentett Osztroh-i zsinagóga teljes befejezésének fedezésére.

Korábban már hírportálunk is beszámolt a majdnem 400 éves zsinagóga megmentéséről. Hosszú évek kitartó munkájának köszönhetően az Osztroh közelben élő zsidó önkéntes, Hryhoriy Arshynov kitartásának hála megmenekült a teljes pusztulástól Ukrajna egyik legrégebbi zsidó emléke.

Az Osztroh-i zsinagógát 1627 körül emelték, építtetője pedig nem más volt, mint Ráv Smuél Eliezer Edeles (1555–1631/5392. kiszlév 5.), vagy ismertebb nevén a MaHáRSA (Morénu HáRáv Smuél Adeles – „tanítónak és rabbink Smuél Adeles”). MaHáRSA írta a Chidusé Háláchot című Talmud kommentárt, melyről azt tartották, hogy ha valaki képes volt megragadni a MaHáRSA lényegét, akkor az megérthette a Toszafistákat is, vagyis a talmudi glosszátorokat is.

Osztrohban egykor 16 zsinagóga is állt, mára azonban csupán egy maradt: a legrégebbi. A zsinagógát mintegy háromszáz éven keresztül használta a közösség. Arshynov egy alkalommal felidézett egy történetet, miszerint 1939-ben elveszett a zsinagóga kulcsa, amit az akkori rabbi rossz jelnek vélt, a közösség végét jósolta. Sajnos a jóslat beteljesedett: nem sokkal később a szovjetek vették át a város vezetését, mely gyakorlatilag a hitélet végét jelentette, 1941-ben pedig a nácik törtek uralomra, mely az itt maradottak életének végét hozta magával…

A zsinagóga Dávid-csillagos kulcsa csak jóval a holokauszt után került elő, melyben Arshynov a zsinagóga megmentésének lehetőségét látta. Saját megtakarításait is felhasználva kezdett bele az épület megmentésébe. A 28 tonna törmeléket saját kezűleg hordták ki a helyi baptista közösség segítségével. 2017-ben, amikor a beomlott mennyezetű zsinagóga új tetőt kapott, akkor Arshynov, sokak Grigorija felkiáltott, hogy 25 éves álma vált valóra!

Míg a zsinagóga a romjaiból főnixként kezdett feltámadni, addig Arshynov a helyi és környékbeli zsidó temetők őrévé vált. Az Osztroh-i temetőt még 1968-ban vandálok dúlták fel, az áldatlan állapot rendezését is ő kezdeményezte: a macévákat felállították, sőt visszaszereztek sok eltulajdonított síremlékeket is, illetve a község nagynevű rabbijának ohelt építettek.

A MaHáRSA sírjához évente több ezren zarándokolnak, Arshynov pedig arról álmodott, hogy a zsinagóga teljes felújításával az épületben egy állandó múzeumot lehetne berendezni, így Osztroh a békés együttélésnek a térségi központja lehetne.

Sajnálatos módon Hryhoriy Arshynov, az Osztroh-i zsinagóga megmentője és környékbeli zsidó emlékek önzetlen védelmezője alig 60 éves korában, november 1-jén, zsidó naptár szerint chesván 14-én COVID-19 fertőzésben elhunyt.

Most rajtunk a sor, hogy folytassuk Arshynov nemes munkáját, támogassuk az Osztroh-i zsinagóga projektjét, vagy kövessük példáját és tegyünk a zsidó örökség megőrzéséért a saját környezetünkben. Emlékéből fakadjon áldás!

Az Osztroh-i zsinagóga befejezését ide kattintva lehet támogatni.

 

Cseh Viktor

 

Források:

 

https://jewish-heritage-europe.eu

 

https://ukrainer.net/synagogue-in-ostroh/

 

https://www.jta.org